Aanbevolen partners

samsung logo
blum logo
taor logo
van hoecke logo
Logo ILWA keukens
Dovy Keukens logo
orgalux logo
X²O logo
Logo Eggo
De keuken

De keuken vandaag en morgen

In Keulen loopt momenteel Living Kitchen, Europa’s grootste keukenevent. Alle merken met naam en faam in de keukensector stellen er hun nieuwste producten voor en geven een inzicht in de keukentrends van vandaag en morgen. De keuken is almaar meer een leefruimte die zich naar onze wensen plooit.


Groter, mooier en technischer. Zo omschrijft Bosch de evolutie van onze keuken het voorbije decennium. De Duitse fabrikant van keukenapparatuur toont dit aan met een studie uitgevoerd in december 2010. Hieruit blijkt onder meer dat 31% van de ondervraagden een keuken heeft van 11 tot 15 m², 18% heeft een keuken van 16 tot 20m² en 6,5% van de ondervraagden heeft een keuken groter dan 20m².
Een kwart van de ondervraagden geeft aan dagelijks ruim een uur in de keuken actief te zijn. 16% verblijft zelfs langer dan 2 uur in de keuken.
Dat die keuken meer is dan een kale werkruimte bewijst het feit dat 74% van de ondervraagden (nog) gordijnen in de keuken heeft, er bij 65% bloemen en planten terug te vinden zijn en in 72% van de gevallen ook tafel en stoelen aanwezig zijn.


Eventcooking

Uit de ondervraging blijkt ook dat we langer in de keuken verblijven en lang niet alleen om te koken of af te wassen. Dat koken en afwassen blijft vooral een vrouwenaangelegenheid. Wanneer de man in de keuken staat is het vooral voor ‘eventcooking’. Denk dan aan een etentje bereiden voor familie of vrienden.
Het afwassen is voor de oudere dames nog altijd een manuele activiteit, jongere vrouwen kiezen steevast voor een vaatwasser.
De keuken is niet langer exclusief voorbehouden om te koken. De kinderen maken er hun huiswerk. Manlief doet er de administratie en 60-plussers geven aan er ook muziek te luisteren of te lezen.

Wat doen we het minst graag in de keuken? De vervelende klussen zoals aangebrande etensresten verwijderen, de oven reinigen of de vaat afdrogen nadat die uit de vaatwasser komt, voeren hier de ranglijst aan.
Goed nieuws volgens Bosch: de nieuwe huishoudapparaten spelen maximaal in op deze pijnpunten. De prestaties van zelfreinigende ovens verbeteren almaar, vaatwassers slagen er ook in de vaat beter te drogen.
Die prestaties zijn overigens één van de belangrijkste aandachtspunten wanneer we nieuwe huishoudapparaten aanschaffen: energie-efficiëntie, gebruiksvriendelijkheid, tijdsbesparing en zekerheid zijn de voornaamste beslissingscriteria bij een nieuwe aankoop.
Opmerkelijk in het ontwerp van keukenapparaten is de sterke opkomst van glas. 40% van kandidaat-kopers geeft vandaag al aan een oven of microgolf te zoeken met een glazen front.


Wensen

Welke apparaten heeft de consument hoog op zijn lijstje staan? Dat blijkt op de eerste plaats een zelfreinigende oven te zijn, gevolgd door een efficiënte dampkap, een geluidsarme vaatwasser en een flexibel fornuis.


Bosch heeft alvast enkele innovaties klaar die inspelen op de wensen van de consument


Flex inductie

België is in vergelijking met onze buurlanden een inductieland bij uitstek. Om de inductievuren nog gebruiksvriendelijker te maken, introduceert Bosch – en andere fabrikanten – de flex inductie. Dit is een veelzijdige kookzone van 40 bij 20 cm op de inductieplaat. Het is een samenvoegen van twee kleinere delen die je ieder afzonderlijk kunt gebruiken of die je kunt combineren om één doorlopend vlak te vormen. Op dit grote vlak kan je dus meerdere pannen of kookpotten kwijt. De plaat zal enkel daar opwarmen waar ze in contact staat met pan of kookpot.


Energievriendelijke oven

Met zijn nieuwste inbouwoven HBA33B355 slaagt Bosch erin 30% energievriendelijker te zijn dan de eisen gesteld voor het hoogste energielabel A. De oven verbruikt 0,69kWh voor conventioneel verwarmen en 0,83kWh voor bakken met hete lucht. Een optimale isolatie van de behuizing, een nauwsluitende deur en warmte-isolerend raam zorgen ervoor dat de warmteverliezen minimaal zijn. Deze eigenschappen zorgen er meteen ook voor dat de oven aan de buitenzijde koel blijft (max 50°C), waardoor verbrandingsgevaar is uitgesloten.
De oven combineert deze uitstekende energieprestatie met gebruiksgemak en esthetiek. Voor het gebruiksgemak boogt de oven op zijn automatische piloot met 85 ingebouwde bakprogramma’s. Die zorgt niet alleen voor feilloos bakken, maar vermijdt ook onnodig energieverlies.


Benieuwd naar andere innovaties in de keuken? Lees dan 'What's cooking'

Kijk op onze Facebookpagina voor een foto-impressie van Living Kitchen en Imm Cologne
 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in