Aanbevolen partners

samsung logo
blum logo
taor logo
creemers
van hoecke logo
Logo ILWA keukens
Logo Eggo
Dovy Keukens logo
orgalux logo
X²O logo
Interieurarchitect
De keuken

De keuken: Trends

De keuken is tegenwoordig het hart van de woning. We brengen er almaar meer tijd door, en niet alleen om te koken. Daarom vinden we het ook belangrijk, dat we ons in de keuken goed voelen. En niet alleen wij zelf of het hele gezin, maar ook onze vrienden. Comfort en warmte zijn twee zeer belangrijke factoren geworden in de keukenbranche. Maar wat is er ondertussen nog belangrijk in de keuken? Moet je deze trends volgen en hoe kun je een keuken tijdloos maken?

Trends zijn altijd gevoelig om te volgen, zeker als je na 15 jaar je keuken nog altijd graag wilt zien. Ieder jaar komen er nieuwe ideeën op de markt, maar daarvoor hoeven deze niet gevolgd te worden. Je moet vooral ook jouw eigen idealen blijven voor ogen hebben en ernaar kijken wat je echt belangrijk vindt. Laat je inspireren, niet leiden.

Nieuwigheden

Bij de nieuwigheden kijken we voornamelijk naar de duurzame en de energiezuinige apparaten. Energie is een belangrijke factor geworden in onze samenleving. Iedereen is zich ervan bewust dat onze toestellen veel energie vragen. De fabrikanten spelen hier op in en kijken naar het verbruik van de toestellen zonder in te leveren op de kwaliteit ervan. Uiteraard is dit niet enkel goed voor het milieu maar ook voor onze portefeuille.

Daarnaast gebruiken we almaar vaker natuurlijke materialen zoals hout, graniet, natuursteen en dit wordt verder gezet door natuurtinten te kiezen in de fronten of op de muren. Hout is altijd al aanwezig geweest in de keuken, vroeger werd het donker gemaakt, tegenwoordig wordt het naturel gehouden. Met hout kan er nooit iets verkeerd gedaan worden. Je moet alleen niet overdrijven in de hoeveelheid ervan.

De duurzaamheid komt ook op andere gebieden terug. Door bijvoorbeeld meer en meer te koken met verse en natuurlijke producten. Zo komen er op de vensterbank al eens kruidenplantjes te staan. Niet alleen lekker, maar ook lekker... groen! Het brengt wat kleur in de keuken en zorgt ervoor dat de keuken onmiddellijk opfleurt.

Meerdere materialen in de keuken

Iets wat meer en meer terugkomt is het gebruik van meerdere materialen in de keuken. Hier moet je voorzichtig zijn dat er zeker voor materialen gekozen wordt die matchen, maar die ook nog eens rustig ogen. Anders krijg je al snel de kans dat dit na een bepaalde tijd niet meer hot is en dat je dit beu wordt.

Als je dan voor een natuurelement kiest dat gecombineerd wordt met een rustige neutrale kleur, dan zorgt dit voor meer eenvoud. En deze eenvoud zorgt er dan weer voor dat alles tijdlozer is.

Maar die twee verschillende materialen zorgen ook voor gezelligheid. Zeker als één van de twee materialen dan ook nog eens een textuur krijgt zoals knoesten, scheuren, barsten, houttextuur, of gewoonweg een ander type front zoals een kaderfront. En gezelligheid is iets wat je nooit kunt wegdenken uit de keuken, toch?

Minder felle kleuren

Verder wordt er almaar minder met felle kleuren gewerkt in de keuken. De keuze valt almaar vaker op zachte natuurlijke kleuren of gewoon wit. Het is met accessoires zoals een koffiemachine, een broodrooster of een bloempot dat tegenwoordig kleur in het geheel wordt gebracht.

Hoe zachter de kleuren van de keuken zelf, hoe langer de keuken meegaat in de tijd. Ze stralen dan ook nog rust en eenvoud uit. Je kunt beter spelen met de accessoires of met de muren, zo kun je altijd de tendens volgen van de verfkleuren, zonder diep in de geldbuidel te tasten . En op deze manier heb je telkens weer een nieuwe keuken.

Auteur: Interieurarchitect Daniëlla Berben 

 

 

 

Daniëlla Berben heeft jaren ervaring als interieurarchitecte. Een belangrijk deel van haar tijd ontwerpt ze keukens op vraag van haar klanten of in opdracht van een toonaangevende keukenfabrikant. Ze kent de ontwikkelingen in de keukenbranche dus als geen ander.

Bezoek de website van Daniëlla Berben

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in