Aanbevolen partners

blum logo
taor logo
van hoecke logo
Logo ILWA keukens
X²O logo
Logo Eggo
Dovy Keukens logo
orgalux logo
logo Franke
De keuken

Belgen zijn dol op technologie in de keuken

Het is niet omdat de Belgen wereldwijd bekendstaan voor hun heerlijke frietjes, dat ze zich onbetuigd laten in de rest van het culinaire universum. Integendeel: uit een onderzoek van OnePoll blijkt dat bijna de helft (49%) van de Belgen koken en goed eten als een van de voornaamste hobby’s beschouwt. Bovendien maken steeds meer Belgen gebruik van slimme toestellen en andere technologische snufjes, waardoor ze als volleerde “geconnecteerde chefs” moeiteloos switchen van het gasvuur naar de smartphoneapp.
  • Belgen staan graag in de keuken: zo goed als de helft (49%) beschouwt koken en goed eten als een van de favoriete hobby’s. 
  • Heel wat Belgen doen inspiratie op via sociale media: een derde van de ondervraagden (35%) kijkt wel eens op een foodblog, 16% onder hen gebruikt Facebook en 1 op 10 verkiest Instagram.
  • Meer dan de helft (56%) van de Belgen schuimt het internet af op zoek naar inspiratie om te koken. 
  • Smartphones en tablets zijn nadrukkelijk aanwezig in de Belgische keukens. 
  • Meer dan de helft van de ondervraagden (53%) meent dat digitale toestellen multitasking in de keuken vergemakkelijken, waardoor ze meer tijd hebben voor hun gezin, vrienden en familie. 

Online inspiratie opdoen

Graag kokkerellen is één ding, maar waar vind je goede recepten? De Belgen zijn mee met hun tijd en grasduinen via hun tablet of smartphone online en op sociale media. Uit het onderzoek blijkt dat een derde (35%) inspiratie vindt op foodblogs en meer dan de helft (56%) daarvoor al op gespecialiseerde websites keek. Maar ook Facebook en Instagram zijn in trek als inspiratiebron: respectievelijk 16% en 10% van de Belgen geeft aan een kijkje te nemen op die kanalen om ideeën op te doen.

De Belgen maken gretig gebruik van de nieuwste technologie om hun virtuositeit in de keuken aan te scherpen. De meerderheid (57%) is er dan ook van overtuigd dat het gebruik van digitale toestellen in de keuken hen helpt om hun leefruimte extra veelzijdig en functioneel te maken.

1 op 5 keukentoestellen is verbonden met het internet

Het zal niemand verbazen dat de Belg gemiddeld vijf elektronische toestellen in de keuken heeft staan. We kunnen gewoon niet meer zonder. Dat verklaart ook waarom het Techonomic Index-onderzoek, dat eerder dit jaar door Samsung werd gepubliceerd, een duidelijke stijging vertoonde in de tijd die dagelijks besteed wordt aan het gebruik van elektronische huishoudtoestellen. Voor 2015 kwam dat neer op meer dan een uur per dag (1 uur en 6 minuten).

Verder vertelt het onderzoek ons dat in de Belgische huishoudens gemiddeld één op vijf elektronische keukentoestellen verbonden is met het internet. Meer dan de helft van de ondervraagde Belgen (53%) vindt dat geconnecteerde toestellen hen helpen om meerdere dingen tegelijk te doen in de keuken. Op de vraag of die ‘slimme’ toestellen het reilen en zeilen in de keuken verbeteren, antwoordt meer dan 8 op de 10 (81%) volmondig “ja”.

Koen Dekoning, woordvoerder Samsung België bevestigt: “Het gemak waarmee we via onze smartphone en verschillende slimme toestellen toegang krijgen tot informatie, luidt een nieuw tijdperk in: dat van de geconnecteerde chef. De Belgen zijn dol op technologie in de keuken, omdat het multitasking bevordert en koken eenvoudiger maakt.”

De geconnecteerde huishoudtoestellen die het meest aanspreken

De vaatwasser die aanslaat wanneer je het vraagt, de oven die je waarschuwt wanneer je gerecht klaar is of de wasmachine die je vanop afstand bedient. Het zijn enkele voorbeelden van toepassingen die vandaag voorhanden zijn en het huishouden drastisch vergemakkelijken. Volgens het onderzoek zijn dit de geconnecteerde digitale toestellen die de Belgen het meeste aanspreken:
  • De wasmachine: precies één op twee Belgen vindt een wasmachine die problemen detecteert, diagnosticeert en de gebruiker via zijn smartphone waarschuwt het nuttigst. Een groot aantal (40%) kijkt ook uit naar een wasmachine die ze vanop afstand kunnen bedienen. 
  • De oven: iets meer dan 4 op de tien Belgen (44%) kiest dan weer voor een oven die via een app waarschuwt wanneer hij voorverwarmd is of wanneer de baktijd om is. 

Bron: Samsung

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in