Aanbevolen partners

van eyk logo
Velux logo
Raamaankleding

Allergisch voor stof?

Voor wie allergisch is voor stof en toch zijn huis comfortabel en gezellig wil inrichten serveren we graag een aantal praktische tips.

Zo zetten we maar best geen kleerkast in de slaapkamer. En een kleerkast zonder deuren is helemaal uitgesloten. Aan- en uitkleden doen we bij voorkeur in een aparte kamer om stofwolken te vermijden.

Op de vloer leggen we vinyl of parket die we met water kunnen reinigen. Tapijten zijn immers broeihaarden voor stofmijten met alle narigheid van dien. Stofzuigen is wel een goede zaak, helaas zet de stofmijt zich schrap en wil hij niet mee in de zak.

Woonkamer

Voor zetels en banken gebruiken we afwasbare hoezen (60°C) of een lederen bekleding.

Schilderijen op doek kunnen we maar beter mijden, al kan een plexi kast er omheen soelaas bieden. Mooi is natuurlijk anders en goedkoop is het evenmin.

Planten als ficus en kerstrozen geven we liever cadeau aan buren, die zullen er wellicht meer plezier aan beleven.

Schilderen is beter dan behangen. Een gladde oppervlakte biedt stof veel minder kans. Er zijn tegenwoordig antibacteriële verven op de markt. Ziekenhuizen maken er veelvuldig gebruik van.

Raamaankleding

Een huis zonder gordijnen, hoeft niet per se een kaal huis te zijn. Luiken, jaloezieën in hout of metaal, of bv rollo’s in stof doen het minstens even goed. Ze doseren perfect het licht. Leuk om weten: schuine dagkanten laten extra licht toe en luikjes verduisteren nog beter de kamer.

Voor huishoudlinnen gebruiken we bijvoorkeur polyester in plaats van linnen en katoen. Er zijn fabrikanten die antiallergisch medisch textiel op de markt brengen zowel voor particulieren als voor ziekenhuizen. Amicor Pure is een bio-statische vezel, ze werkt antibacterieel en schimmelwerend. Ook biedt ze bescherming tegen astma, allergenen, eczema, huisstofmijt, schimmel infectie, bacteriële infectie en kruisinfecties in ziekenhuizen. Slimme anti allergische dekbedden worden daarom gevuld met Amicor Pure en polyester.  

Luchtreiniging

Verluchting vormt in huis een cruciaal punt. De ruimtes voorzien van een verluchting met Hepa -luchtfilter is één oplossing. Veelvuldig de ruimtes verluchten is minstens even belangrijk. Uit onderzoek is gebleken dat dit type luchtreinigers heel zinvol zijn bij allergie-arm wonen. Bijvoorbeeld bij allergie voor huisdieren. Luchtreinigers met HEPA-filters kunnen zelfs deeltjes van 0,3 micron voor vrijwel 100% uitfilteren (micron = 1/1000 mm). Allergenen, pollen, stof en schimmelsporen krijgen hierdoor geen kans. Een stofzuiger met een HEPA- of ULPA luchtfilter is al even raadzaam.

Onderhoud van de woning is een must. Rondgaan met de swiffer is beter dan stofzuigen. Wie toch wil stofzuigen, is goed af met een centraal stofzuigsysteem met opvangbak in de kelder.

Nog meer leuke tips:

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in