Aanbevolen partners

Klinkers en tegels voor binnen en buiten
Forbo flooring
Vloeren

10 tips om tapijt te combineren met je interieur

Hoe combineer je tapijt met je interieur? Een (te) grote of lege ruimte vul je op met een mooi tapijt. Tapijt met een tekening laat je zichtbaar, maar combineer je beter niet met een vloer met een opvallende voeg of tekening. Aristide en een heleboel andere tapijtmerken laten zien wat mogelijk is.

Meer tinten van één kleur

Verschillende tinten van één kleur passen altijd goed samen, vinden ze bij Aristide, het Belgische textielmerk dat onlangs nog een collectie in samenwerking met modeontwerper Tim van Steenbergen lanceerde. Kan ook: een mix van kleuren voor wat meer pit. Bijvoorbeeld: blauw en lila met accentjes van rood.Tekeningen combineren

Durf verschillende tekeningen te combineren.  Zoals hier (tweede foto rechts):
  • Bomenvoile (langs de deur): een dun gordijn met de optische illusie van een bos
  • Streeptapijt op de vloer
  • Lavagordijn (voor het raam): overgordijn met print die doet denken aan het robuuste oppervlakte van een vulkaan

Combineer verschillende stofsoorten

Combineer verschillende structuren of stofsoorten, dat zorgt voor een gezellige, warme sfeer. Aristide combineerde voor de foto stoffen in jacquard, breiwerk, velour, satijn en (nep-) pels. Je krijgt er ook een heel eclectisch interieur door.

Effen tapijt op drukke vloer

Een effen tapijt kan op alle soorten ondergronden. Een tapijt met een tekening kan enkel op een effen ondergrond. Dus als de tegelstructuur op de vloer te veel aandacht vraagt, dan leg je er beter niet nog eens een druk tapijt op.

Laat de tekening zichtbaar

Als je tapijt een tekening bevat, zet er dan zo weinig mogelijk op, zodat de tekening niet in stukken wordt opgedeeld. Een salontafeltje op pootjes, zodat je de tekening blijft zien, kan wel. 

Het tapijt als meubelstuk

Een tapijt kan ook dienen om een ruimte op te vullen: als je veel plaats hebt en de kamer oogt leeg, dan zal een tapijt meteen warmte geven. Een tapijt zorgt ook voor een verbetering van de akoestiek in de kamer.

Tapijt als blikvanger

Als je er de ruimte voor hebt en je interieur is in één bepaalde kleur – stel: wit – dan kan een opvallend tapijt de show stelen. De Belg Thibault Van Renne maakt zulke unieke en in het oog springende vloerkleden, voor binnen of voor buiten. Elke pixel in zijn digitaal ontwerp wordt in Azië door ervaren tapijtknopers minutieus omgezet in een knoop. Dus van een foto een tapijt laten maken? Thibault zorgt er voor.

Mode op je vloer

Vast tapijt kan een kamer echt aankleden. Veel meer dan een handje vol goedgekozen meubelstukken heb je dan niet meer nodig. Dat is zeker zo als je kiest voor vast tapijt in een opvallende kleur en met een aparte weving. De collectie Bolon by Missoni, een samenwerking tussen het Italiaanse mode- en textielhuis  en de Zweedse tapijtfabrikant, is behoorlijk indrukwekkend. Eens zo’n Bolon by Missoni op je vloer en je interieur straalt van kleur.

Mix artisanaal met modern

Artisanaal vakmanschap kan ook in een hedendaags interieur. De Pello Weave van Casalis is een hedendaags tapijt met een strak streepjespatroon in zwart en gebroken wit. Het tapijt voelt donzig aan - 100% alpacawol - en is bovendien handgetuft. Een modern tapijt dus, gemaakt volgens artisanale technieken. Te combineren in een interieur met gebroken wit en zwart, maar evengoed in een leefruimte waar ook hout in voorkomt. Dit tapijt komt het beste tot zijn recht op een effen vloer.

Tapijt aan de muur

Klassieke tapijten zoals kelims en Perzische tapijten (bijvoorbeeld van Zollanvari) zijn blijvers. Als de meubels en kleuren rondom op de achtergrond blijven of een natuurlijke kleur hebben (hout, gebroken wit, zand- en aardetinten) dan komt zo een Perzisch tapijt volledig tot zijn recht. Niet alleen op de vloer, maar ook aan de muur. Een grote kale wand waarmee je geen blijf weet? Hang er een tapijt tegen. Het brengt kleur, sfeer en zorgt voor een verbeterde akoestiek!

Meer foto's van tapijten

Meer inspiratie nodig? Bekijk ook ons moodboard Rugs and carpets for the home op Pinterest.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in