Sleutel-op-de-deur

Welke stappen zijn er tijdens het aankoopproces van een sleutel-op-de-deurwoning?

Koop je een sleutel-op-de-deurwoning in een nieuwbouwproject? Dan is er een duidelijk afgelijnd stappenplan doorheen het hele proces. Van je beslissing tot je instapklare woning in 1-2-3-4-5 stappen.

STAP 1 = de aankoop van de bouwgrond

Bij een nieuwbouwwoning heb je natuurlijk eerst een locatie nodig om die woning op te plaatsen. In het geval van sleutel-op-de-deur is dat gemakkelijk: in de meeste gevallen kocht de bouwfirma of projectbouwer vooraf al een verkaveling aan. Je hoeft daar dan alleen nog een lot in te kopen.

Je kan ook zelf een bouwgrond zoeken en aankopen. Bij de gemeente vraag je dan alle stedenbouwkundige voorschriften aan waarop je bouwfirma zich kan baseren tijdens de ontwerpfase.

STAP 2 = het ontwerpen van je woning

Als je over een eigen bouwgrond beschikt, dan kan je bij je bouwfirma kiezen uit basisplannen voor sleutel-op-de-deurwoningen. Bij sommige firma’s kan je op basis van zo’n standaard bouwplan verder je huis op maat ontwerpen. Je maakt keuzes over bouwstijl en indeling, binnen de mogelijkheden van je budget en bouwgrond. Na ongeveer 4 weken ontvang je dan een voorontwerp, lastenboek en offerte ter goedkeuring.

Kies je voor een huis op een verkaveling van een ontwikkelaar? Dan kan je daar meteen alle details over inkijken in het bijhorende lastenboek. Zo weet je wat je nog kan kiezen en wat er al vastligt in het voorontwerp en de totaalprijs. Ook hier krijg je een aangepast ontwerp en een offerte na de bespreking.

Wil je alvast inspiratie opdoen voor je nieuwbouwwoning? Neem zeker een kijkje op de inspiratiepagina van Huysman Bouw

STAP 3 = het ondertekenen van de verkoopovereenkomst

Tevreden over het lastenboek en de offerte? Dan werkt de architect het uiteindelijke ontwerp uit en vraagt de bouwvergunning aan – alles op basis van jouw input bij je bouwadviseur.

Als de plannen getekend zijn en het lastenboek volledig is, onderteken jij het compromis (de verkoopovereenkomst). Pas na het vervullen van eventuele opschortende voorwaarden, is de verkoop finaal.

STAP 4 = het bouwen van je woning

Nadat je goedgekeurde bouwvergunning 35 dagen heeft aangeplakt, kan de bouwfirma aan de werken beginnen. De bouw verloopt in 3 fases:

STAP 4.1 = de ruwbouw

De ruwbouw omvat de grondwerken, fundering, inplanting, metsel- en rioleringswerken.

STAP 4.2 = de wind- en waterdichte woning

Deze fase omvat al het schrijnwerk en het dakwerk. Meestal krijg je nu een sleutel van de werf.

STAP 4.3 = de afwerking van je woning

In deze fase worden alle technieken afgesteld en je interieur en exterieur afgewerkt op basis van de keuzes die je binnen jouw budget maakte bij de leveranciers van de bouwfirma. 

STAP 5 = de oplevering van je sleutel-op-de-deurwoning

Een maand voor de voorlopige oplevering word je schriftelijk op de hoogte gebracht. Zo heb je de kans om tijdens die laatste weken regelmatig de werf te bezoeken en eventuele vragen, opmerkingen of aanpassingen meteen te melden.

STAP 5.1 = de voorlopige oplevering

Een voorlopige oplevering is bedoeld om met alle partijen vast te stellen dat de werken effectief voltooid zijn. Merk je toch gebreken op, dan komen die in een opleveringsverslag waarin ook afspraken staan over de herstellings- of aanvullende werken. Na ondertekening van dit verslag start de tienjarige aansprakelijkheid van het sleutel-op-de-deurbedrijf.

STAP 5.2 = de definitieve oplevering

Minimum 1 jaar na de voorlopige oplevering moeten alle puntjes uit het voorlopige opleveringsverslag opgelost zijn. Bovendien heb je ondertussen een winter beleefd in je woning, en zouden bijkomende problemen moeten zijn bovengekomen.

Onderteken je de definitieve oplevering, dan ga je akkoord met de voltooide woning. Check dus zeker goed of alle gebreken vergoed of hersteld zijn of zullen worden! 

 

Blader door het uitgebreide aanbod sleutel-op-de-deurprojecten van Huysman Bouw

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in