Sleutel-op-de-deur

Hoe verloopt een oplevering van een sleutel-op-de-deurwoning?

Bij de voorlopige oplevering van je (droom)woning zijn alle werken volgens het lastenboek uitgevoerd. Tijdens die voorlopige oplevering doe je als koper samen met de bouwfirma een totaalcontrole van de woning. Je gaat tijdens die rondgang na of alles volgens afspraak is afgeleverd. 

Het opleveringsverslag

Het doel van de voorlopige oplevering is de definitieve vaststelling van de voltooiing van de werken. Eventuele opmerkingen of gebreken, herstellingen of bijkomende werken worden beschreven in het opleveringsverslag. De bouwfirma moet die opmerkingen binnen een vooropgestelde termijn oplossen. 

Van zodra dit verslag door beide partijen is ondertekend, begint de tienjarige aansprakelijkheid te lopen. 

Indien je achteraf toch nog bijkomende gebreken zou vaststellen, meld je die aangetekend bij de bouwfirma. 

Definitieve oplevering

De definitieve oplevering gebeurt minstens 1 jaar na de voorlopige oplevering. De woning heeft dan alle seizoenen meegemaakt waarbij eventuele gebreken zeker zichtbaar zouden zijn geworden. 

Voor de definitieve oplevering moeten ook alle opmerkingen uit het opleveringsverslag van de voorlopige oplevering opgelost zijn. 

Als de definitieve oplevering wordt aanvaard, worden de werken automatisch goedgekeurd. Voor je akkoord gaat is het dus belangrijk dat eventuele gebreken zijn hersteld. 

Na de definitieve oplevering begint de tienjarige aansprakelijkheid van het bouwbedrijf te lopen. Indien er ernstige gebreken zouden zijn, ben je dus nog steeds bescherm.

Meer weten over de stappen in de aankoop van een sleutel-op-de-deurwoning in een nieuwbouwproject?

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in