Zonnepanelen produceren binnenkort ook ‘s nachts energie
Zonnepanelen die ‘s nachts stroom opwekken, hoe kan dat?
Normaal gesproken, zetten zonnepanelen daglicht om in energie. Twee Amerikaanse onderzoekers hebben dit principe veranderd. Ze gebruiken namelijk het temperatuurverschil om energie op te wekken. Zo kan er bij een heldere sterrenhemel maar liefst 25% van de dagopbrengst geproduceerd worden.
Hoe werkt het nu?
De nachtelijke zonnepanelen maken gebruik van een koelingsmechanisme genaamd ‘rediative sky cooling’. Bij dit principe straalt een oppervlakte (in dit geval dus de aarde) warmte uit richting de atmosfeer. Door de warmtestraling koelt een deel van de generator af tot een temperatuur die net iets lager dan de nachtelijke atmosfeer en een ander deel warmt juist op dankzij de nachtelijke atmosfeer. Dat temperatuurverschil wordt gebruikt voor het opwekken van energie. Kortom: het zijn eigenlijk ‘aardepanelen’ die de nachtelijke warmtestraling van de aarde richting de sterrenhemel gebruiken. Er wordt dus in tegenstelling tot bij zonnepanelen niet gebruikgemaakt van zichtbaar licht.
Er is nog veel werk aan de winkel voordat de prototypes geoptimaliseerd en verkrijgbaar zijn. Toch blijven de Amerikaanse wetenschappers hoopvol.
Een handig weetje: Bij een heldere hemel is het nachtelijk temperatuurverschil het grootst. Het jaarlijks rendement zou dan ook het hoogst zijn in onbewolkte gebieden zoals de woestijn.