Economie

Wat zijn de voordelen van een zonne-energiesysteem?

De zon is de meest milieuvriendelijke energiebron die er bestaat en is bovendien gratis. Tegelijkertijd zijn zonne-energiesystemen ook een van de meest rendabele op de markt voor het verwarmen van sanitair warm water.
Vaillant legt uit hoe een zonne-energiesysteem werkt en geeft een overzicht van de voordelen van het gebruik van zonne-energie.


De zon verwarmt in de collector een absorbeeroppervlakte die, op haar beurt, de daarin aanwezige vloeistof opwarmt. De collectoren kunnen zowel op een schuin dak als op een plat dak gemonteerd worden. Op een plat dak dient men ze wel onder een schuine hoek op het dak te monteren om zoveel mogelijk energie te kunnen opvangen. Bij drukloze systemen wordt de door de zon opgewarmde vloeistof vervolgens naar de zonneboiler gepompt waarmee dan het sanitair water wordt opgewarmd. Dit gebeurt zo tot de gevraagde temperatuur in de boiler bereikt is. In het geval er niet voldoende zonne-energie beschikbaar is, kan er bijverwarmd worden door de naaststaande of –hangende ketel, onafhankelijk van het feit of het een gas- of een stookolieketel is. Terwijl er bij drukloze systemen, maximaal 2 zonnecollectoren met elkaar kunnen verbonden worden, kunnen er op een systeem onder druk meerdere collectoren worden aangesloten. Deze systemen zijn dan ook geschikt voor grotere gezinnen of industriële toepassingen. Het aantal collectoren wordt bepaald in functie van de gewenste warmwaterhoeveelheid en de installatiemogelijkheden.

Wat zijn de voordelen?


1. De energiekosten dalen
Een normale installatie met zonnecollectoren kan jaarlijks ongeveer 2 800 KWh gratis energie leveren. In een zonneboiler wordt immers water opgewarmd, net zoals in een gewone boiler, maar het systeem gebruikt daarvoor de natuurlijke energie van de zon. Op die manier bespaar je ruim de helft van de energie die nodig is om het water voor bad, douche of keuken op de gewenste temperatuur te brengen. Dat verschil zal je zeker voelen in je portemonnee, vooral gezien de huidige energieprijzen.


2. Milieuvriendelijke oplossing
Doordat je een beroep doet op de energie van de zon, worden er minder 'traditionele' energiebronnen verbruikt. Deze 'traditionele' bronnen - of het nu gaat om aardgas, elektriciteit of stookolie - zorgen voor de uitstoot van verbrandingsgassen, die mee aan de basis liggen van het broeikaseffect. Met een installatie met zonnecollectoren zal je per jaar ongeveer 1 ton koolstofdioxide minder de atmosfeer insturen. Bovendien zijn fossiele en nucleaire brandstoffen slechts beperkt voorradig, terwijl de energiebehoeften stijgen. De zon is daarentegen een onuitputtelijke, zuivere energiebron. Zelfs in ons Belgische klimaat schijnt ze genoeg om er water mee te verwarmen, ook bij bewolkt weer.

3. Onafhankelijk van energieprijzen
Door gebruik te maken van gratis zonnewarmte, ben je minder afhankelijk van de (stijgende) energieprijzen voor gas of stookolie.

4. Eenvoudig in te plannen in een bestaande installatie
Indien je een zonne-energiesysteem wenst te plaatsen in je woning, hoeft je niet je volledige installatie te vervangen. Een zonne-energiesysteem bestaat uit collectoren en een warmwaterboiler. Deze boiler komt in plaats van je huidige boiler of badverwarmer en dient altijd aangesloten te worden op een verwarmingsketel, om de bijverwarming te voorzien in de periodes met minder zon.
Dit kan je bestaande verwarmingsketel zijn, onafhankelijk van het feit of het een gas- of een stookolieketel is. Uiteraard raden wij ten sterkste aan om ook voor de verwarming van je woning voor een zuinige en milieuvriendelijke oplossing te kiezen zoals een condensatieketel waarmee je tot 35 % en meer kan besparen op je energieverbruik voor verwarming.

4. Extra waarde aan je woning
Met de aanwezigheid van zonnecollectoren bewijs je duidelijk je voorkeur voor de meest milieuvriendelijke en innovatieve technologieën, die momenteel op de markt zijn. De systemen vergen daarbovenop weinig onderhoud, hebben een zeer lange levensduur en geven een meerwaarde aan je woning.

5. Premies en subsidies
Het gebruik van milieuvriendelijke energie wordt aangemoedigd door de overheid, de intercommunales en bepaalde steden en gemeenten. Dit gebeurt in de vorm van fiscale aftrekbaarheid, premies en subsidies. Voor het plaatsen van een zonne-energiesysteem word je met andere woorden extra beloond. Meer informatie hierover is te vinden op de website van de FOD Economie, KMO, Middenstand en Energie

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in