Economie

Het abc van het EPC

Vanaf 1 november moet voor elke woning die te koop wordt aangeboden een Energie Prestatie Certificaat (EPC) afgeleverd worden. Zo’n EPC vermeldt hoe energiezuinig een woning is en blijft tien jaar geldig. Zo’n nieuwe regeling roept veel vragen op, maar Gert Martens van Immochecker is er met evenveel antwoorden.


Wat is een EPC?

Een Energie Prestatie Certificaat of EPC geeft het autonoom energieverbruik van een privéwoning aan. Het EPC houdt hierbij geen rekening met het gedrag van de bewoners, en is te vergelijken met het aangegeven gemiddeld verbruik van een wagen. Ook geeft het EPC tips voor verbeteringen inzake het energieverbruik.


Moeten de tips van het EPC opgevolgd worden?

Het EPC is louter informatief en sensibiliserend. De overheid wil toekomstige kopers en huurders bewust maken van het energieverbruik van een woning. Men is niet verplicht de aanbevelingen van het EPC op te volgen.


EPC voor verhuur?

Vanaf 1 januari 2009 moet het EPC beschikbaar zijn vanaf het ogenblik dat de woning (huis of appartement) te huur wordt aangeboden. Dat is dus ruim voor de ondertekening van de huurovereenkomst. Ook bij seizoensverhuur (kust, Ardennen) is zo’n EPC nodig.


EPC voor verkoop?

Vanaf 1 november dit jaar moet het EPC beschikbaar zijn vanaf het ogenblik dat de woning (huis of appartement) te koop wordt aangeboden. Dus ruim voor de ondertekening van de verkoopsovereenkomst en voor de ondertekening van de notariële akte. Er moet zelfs een EPC zijn indien de woning na verkoop onmiddellijk volledig verbouwd wordt.


Wat kost het EPC?

Er zijn geen vaste prijzen. Elk expert bepaalt zijn prijs. Bij Immochecker weet je vooraf al wat het EPC je precies zal kosten. Bovendien krijg je een korting van 25 euro als je vooraf de plannen van de woning as built en van de hand van de architect ter beschikking kan stellen van onze expert.


Wie controleert het EPC?

De Vlaamse overheid controleert via steekproeven het werk van de erkende energiedeskundigen. Vanaf januari 2009 hebben notarissen ook een meldingsplicht.


Wat als er geen EPC is?

Bij gebrek aan EPC kan de koper het ontbreken van het EPC inroepen als opschortende voorwaarde voor de verkoopsovereenkomst. De eigenaar (niet de makelaar) die niet in een EPC voorziet vanaf het ogenblik dat de woning (huis of appartement) te koop wordt aangeboden, kan een boete krijgen van de Vlaamse overheid.


Wat met appartementsgebouwen?

Per privatieve wooneenheid (voorzien van toilet en badkamer) moet een apart EPC opgemaakt worden. Er is geen EPC nodig voor de gemene delen van het gebouw.


Wat met studentenkamers of koten?

Per privatieve wooneenheid (voorzien van toilet en badkamer) moet een apart EPC opgemaakt worden. Indien de individuele kamers geen toilet en badkamer hebben, moet een EPC van het hele gebouw opgemaakt worden.


Wat is de invloed van het EPC op het KI?

Het KI of kadastraal inkomen van een nieuwbouwwoning wordt verminderd indien het EPC aangeeft dat de E-waarde van een woning maximaal E60 is.


Wie mag een EPC opmaken?

Enkel een erkend energiedeskundige Klasse A mag een EPC opmaken. Alle energiedeskundigen van Immochecker zijn gekwalificeerd voor het opmaken van EPC's.


Hoe lang is het EPC geldig?

Een EPC is tien jaar geldig.


Bron: Immochecker

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in