Aanbevolen partners

Logo Groupe Atlantic
Antargaz
bulex
Logo Bosch
Energie

Wat is Micro-warmtekrachtkoppeling of micro-WKK

Een installatie voor micro-WKK ziet er uit als een normale condenserende gaswandketel. Maar zo’n Micro-WKK installatie laat toe om met één enkele energiebron (aardgas of (bio)diesel) te voorzien in zowel verwarming, warm water als elektriciteitsproductie voor een klassieke woning.

Wat is micro-WKK of micro warmtekrachtkoppeling ?

 • De speciale verwarmingsketels van een mini-wkk gebruiken de allerlaatste condensatietechnieken en combineren ze met een Stirlingmotor. Deze motor zet de energie om in elektriciteit, die het systeem afstaat aan het elektriciteitsnet. Op deze manier kan de ketel meer dan 50% van de elektriciteitsbehoefte van een klassiek gezin invullen. Tegelijk zorgt de ketel ook voor het verwarmen van water voor bad en douche.
 • Een voordeel: zo’n micro WKK-systeem (toch de nieuwste modellen) neemt niet meer plaats in dan een klassieke condensatieketel.
 • In Nederland wordt micro-WKK of mini-WKK ook wel een HRE systeem of HRE-ketel genoemd. HRE staat dan voor Hoog Rendement Elektra.

Hoe werkt micro-WKK?

 • Eigenlijk is een micro-WKK systeem opgebouwd uit een ééncilinder gas- of (bio)dieselmotor die een elektrische generator aandrijft. De motorkoeling wordt tegelijk ook gebruikt voor de productie van warmte. Je kan er ook voor kiezen om de bijkomende warmte uit de rookgassen (die temperaturen halen tot 150°C) te recupereren door middel van een condensunit. Op die manier kan je een thermische meeropbrengst creëren van meer dan 2 kW. Die warmte wordt overgebracht op water, opgeslagen in een voorraadboiler, van bv. 1 000 liter. Met de ontstane elektrische energie kun je de elektrische apparaten in je huis doen werken. Het teveel aan elektriciteit kun je afgeven aan het elektriciteitsnet, in ruil voor groene stroomcertificaten.
 • Het enige nadeel aan micro-WKK is dat het systeem dus wel nog gas of stookolie verbruikt en je voor dat verbruik nog zult moeten betalen. Bovendien stoot je met dat verbruik nog wel wat CO2 uit (wat met de opwekking van elektriciteit door zonnepanelen, of verwarmen van water door zonnecollectoren niet het geval is).
 • Er bestaan ook micro-WKK installaties die werken op brandstofcellen. Deze toestellen produceren alleen elektriciteit en warmte. Zo’n systeem is alleen geschikt voor gebruik in erg goed geïsoleerde woningen, zoals lage energie woningen of passiefhuizen.

Hoe pas ik micro-WKK thuis toe?

 • Om gebruik te maken van dit energiezuinige en milieuvriendelijk – veel minder CO2-uitstoot, veel minder verbruik van energie – moet je wachten tot eind 2010, begin 2011. Producenten zijn bezig met de commercialisatie, maar het is dus nog even wachten.
 • Omdat je met een en hetzelfde systeem kunt voorzien in je dagelijkse behoeften aan elektriciteit, verwarming en warm water verdient het systeem zich binnen de vijf jaar na ingebruikname terug. Nadien maak je winst, door het inruilen van teveel geproduceerde elektriciteit voor groene stroomcertificaten. Bovendien heb je nauwelijks nog energiefacturen te betalen, tenzij de kosten voor gas of mazout om je mini-WKK te laten draaien.

Subsidies voor micro-wkk

 • Wie overschakelt van een oude verwarmingsketel op een micro-WKK, kan rekenen op financiële steun van verschillende overheden in ons land.
  Kijk op Energiesparen  of in ons Habitos-premieoverzicht Premies en Subsidies. Kijk vooral bij de subsidies en premies voor verwarming en alles wat daarmee te maken heeft. De subsidies voor de aanschaf van een micro-WKK installatie staan niet altijd apart vermeld.

Energie, opgewekt door warmtekrachtkoppeling, levert warmtekrachtcertificaten op, het equivalent van groenestroomcertificaten.

Meer weten over micro-wkk?

Wil je nog meer weten over een micro-wkk, lees dan ook ons dossier Verwarming en het artikel Warmtekrachtkoppeling in het kort.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in