Economie

Vreg: 'Oost-Vlaanderen met voorsprong groenste provincie'

Oost-Vlaanderen is met voorsprong de meest groene provincie van Vlaanderen, met name de provincie waar het meeste groenestroomcertificaten werden uitgekeerd. Dat blijkt uit statistieken voor 2010 die de Vreg, de Vlaamse regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt, vandaag vrijgaf.

 

In Oost-Vlaanderen werden er vorig jaar 1,489 miljoen groenestroomcertificaten uitgereikt, dubbel zoveel dan de 777.085 in West-Vlaanderen. Antwerpen staat op de derde plaats met 393.090 certificaten, gevolgd door Limburg (258.109). Vlaams-Brabant is hekkensluiter met 116.563 certificaten.


Biomassa

Met meer dan 1 miljoen groenestroomcertificaten spant biomassa de kroon in Oost-Vlaanderen, gevolgd door zonne-energie (118.786). West-Vlaanderen is dan weer koploper wat betreft windenergie op land (159.639 groenestroomcertificaten), gevolgd door Antwerpen (94.590) en Oost-Vlaanderen (92.511). De Vreg geeft ook statistieken per gemeente vrij, waar Gent op de eerste plaats staat voor biomassa, Beveren-Waas voor zonne-energie en Brugge voor windenergie.


Warmtekrachtinstallaties

De 'blauwste' provincie, oftewel de provincie waar de grootste hoeveelheid brandstof werd bespaard door het gebruik van warmtekrachtinstallaties, was vorig jaar Antwerpen. Daar werden volgens de Vreg ruim 3,2 miljoen warmtekrachtcertificaten uitgereikt. Op de tweede plaats staat Oost-Vlaanderen (680.199), gevolgd door West-Vlaanderen (292.910). De stad Antwerpen staat hier voor de meeste technologieën aan het hoofd van de rangschikking. Merksplas scoort het best voor een WKK-centrale met interne verbrandingsmotor en Lichtervelde voor een centrale met stoommachine.

 

Bron: Het Laatste Nieuws

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in