Economie

Energiezuinige school in Gansbeek bij Bilzen

School met de Bijbel is klaar met zijn plan voor de bouw van een passiefschool in Gansbeek bij Bilzen. De sporthal van de school wordt ook het buurthuis van de wijk. En ook dat buurthuis wordt energiezuinig gebouwd.

“De panden worden zo goed geïsoleerd dat je nauwelijks verwarming nodig hebt”, zegt Pieter Meuwissen van architectenbureau Lava. “Je moet met 5 procent van de gebruikelijke energiekost toekomen. Daarvoor moet je ook luchtdicht bouwen. Je mag dus geen spleten of zo hebben in je gebouw. We gaan ook driedubbel glas gebruiken. Of er zonnepanelen komen, staat nog niet vast.”

“Op deze manier bouwen kost 20 procent meer”, zegt schooldirectrice Miet Nivelle. “Dat geld krijgen we van de Vlaamse overheid.” De school kost 2,6 miljoen euro, 1,6 miljoen komt van Agion, de instantie die schoolgebouwen subsidieert. Daarnaast krijgt de school 397.000 euro extra geld voor de werken die de energiekosten fenomenaal drukken.

De sporthal van de school is er ook voor de buurt. Hoe groot dat gebouw wordt, staat nog niet vast. “Zowel de dansers als gewone sporters kunnen er terecht”, zegt burgemeester Johan Sauwens. “Maar het is ook gewoon een buurthuis.” Zal het volgens dezelfde ecologische principes worden gebouwd? “Ja, we hebben trouwens dezelfde architect als die van de school.”

Aan de school komt ook een plein dat door de hele buurt gebruikt zal worden. “We willen de school openstellen voor de buurt, we willen ons niet afsluiten”, zegt directrice Miet Nivelle.

Buurt
De School met de Bijbel telt 88 leerlingen. “Eenderde van onze leerlingen komt uit Maastricht, we hebben jammer genoeg geen enkel kind uit de buurt. Dat willen we wel graag. Want we volgen de leerplannen van het vrij onderwijs. Enig verschil is dat we protestantse godsdienst geven. Voorts zijn we ook erg bezig met milieuzorg. Iedereen is dus welkom.”

Op dezelfde site komen ook 9 woningen van Cordium, het vroegere Limburgs Tehuis.
De werken starten in 2010, in september 2011 moeten de kinderen in de nieuwe school zitten. Ook in Bocholt, Genk, Heusden-Zolder en Dilsen-Stokkem (allemaal Limburg, nvdr Habitos.be) komen passiefscholen.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in