Aanbevolen partners

Logo Groupe Atlantic
Antargaz
bulex
Logo Bosch
Energie

Vreg: "Dalingscijfers groene energie relativeren"

De Morgen berichtte dat groene energie stil leek te vallen. "Het aantal investeringen in hernieuwbare energie keldert", klonk het. 'Die cijfers moeten gerelativeerd worden', reageert de Vlaamse energieregulator (Vreg).
Dit jaar kwamen er in Vlaanderen slechts twee windmolens, drie biogascentrales en 25 000 zonnepanelen bij. Dat blijkt uit cijfers van de Vlaamse energieregulator Vreg.In 2011 werden er nog twintig windmolens, vier biogas- en vijf biomassacentrales, een waterkrachtcentrale en 84 000 zonnepanelen opgestart. Al die groene installaties samen waren goed voor 874 megawatt energie. "Dit jaar zitten we maar aan 157 megawatt, ongeveer een zesde", luidt het.

"Cijfers zijn onvolledige momentopname"

De energieregulator wijst er dinsdagmiddag echter op dat de geciteerde cijfers maar een "momentopname" zijn, baseert de krant zich op cijfers van een onvolledig jaar, en kan er op basis van de lopende dossiers "niet gesproken worden van een daling van het aantal investeringen".
"We zien dat er een groot tijdverschil is tussen investeringsbeslissingen, indienstnames en de aanvragen voor groene stroom en warmte-krachtcertificaten. Op basis van de lopende dossiers in behandeling kunnen we niet spreken van een daling van het aantal investeringen", besluit de Vreg.

Vlaams minister voor Energie Freya Van den Bossche (sp.a) pakte in mei de oversubsidiëring aan bij de langverwachte hervorming van de groene stroom. Een nieuw prijzenobservatorium rekent voortaan de financiële steun uit per technologie. “Minister Van den Bossche neemt de onzekerheid niet weg, maar organiseert net een onstabiel investeringsklimaat”, reageert Vlaams Parlementslid en energiespecialist Hermes Sanctorum (Groen).

Bron: De Standaard

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in