Economie

Vlaanderen bespaart dubbel zoveel energie als gevraagd

Vlaanderen bespaarde in 2010 bijna dubbel zoveel op energie als gevraagd door Europa. Dat berichten de Coreliokranten. Ook de einddoelstelling zal volgens prognoses ver overschreden worden.


Europa vraagt aan de lidstaten om tegen 2016 negen procent te besparen van het gemiddelde energieverbruik in de periode 2001 tot 2005. Dat komt voor Vlaanderen neer op een energiebesparing van bijna zeventienduizend gigawattuur of 17 miljard kilowattuur aan elektriciteit, gas of olie, vergeleken bij een situatie waarin we niets doen.

In 2010 moest al 5.653 gigawattuur bereikt worden. De energiebesparing bedroeg 10.818 gigawattuur, ongeveer de helft van de jaarlijkse stroomproductie van het kerncentralepark van Doel. Ter vergelijking: de opbrengst van het Vlaamse zonnepanelenpark bedroeg in 2010 welgeteld 488 gigawattuur.


Inspanningen bij woningbouw

De maatregelen met het grootste besparingseffect hebben te maken met woningbouw. De financiële ondersteuning voor dakisolatie is goed voor 17 procent van de inspanning, de energieprestatieregelgeving voor nieuwe huizen is goed voor 13 procent. Samen met de ondersteuning voor het vervangen van een verwarmingsketel (9 procent) zijn ingrepen aan woningen goed voor 39 procent van de inspanning.

Minister van Energie Freya Van den Bossche (sp.a) vindt dat Vlaanderen de goede cijfers moet aangrijpen om nog ambitieuzer te zijn.


Bron: Het Laatste Nieuws

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in