Economie

Critici willen strengere energienorm dan E80

De nieuwe energienormen van Vlaamse minister van Energie Hilde Crevits bepalen dat huizen die vanaf 2010 gebouwd worden een E-peil moeten behalen van E80. Critici dringen aan op een norm van E60.


E80

Het energieprestatiepeil van nieuwbouwwoningen wordt vanaf 1 januari 2010 twintig procent strenger. De norm E100, die sinds begin 2006 geldt, zal dan worden vervangen door de norm E80. Dat heeft de Vlaamse regering beslist op voorstel van de Vlaamse minister van Energie, Hilde Crevits (CD&V). De Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (Serv) en de Milieu- en Natuurraad van Vlaanderen moeten nog hun advies geven over het ontwerpbesluit.
De strengere norm zou alleen voor woningen gelden. De normen voor kantoorgebouwen en scholen worden niet aangescherpt.


Buurlanden

Crevits reageert daarmee onder meer op een studie van het Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf (WTCB). Die studie toonde aan dat de energienormen voor een woning in onze buurlanden veel strenger zijn: in Nederland tot 36 procent, in Duitsland tot 25 procent en in Frankrijk tot 22 procent. Of anders gezegd: onze nieuwe woningen zouden in die landen worden afgekeurd.
Door die laksere normen betalen Vlaamse gezinnen meer op hun energiefactuur. Vooral de isolatie kan nog een stuk beter.


Te traag

Volgens Crevits blijven we door de strengere norm tegen 2010 “op koers ten aanzien van de ons omringende landen.”
Critici zijn daar echter niet van overtuigd. “Het is een stap vooruit, maar moeten we nu blij zijn met een dode bus”, vraagt Bram Claeys van de Bond Beter Leefmilieu zich af. “Vandaag ligt het economisch optimum al op E60. De meeste nieuwe woningen halen trouwens al een E-peil van E89. Waarom zouden we dan nog twee jaar wachten om de norm E80 in te voeren? Dat gaat gewoon te traag. Bovendien zitten we helemaal niet op koers van onze buurlanden, omdat zij allemaal al een langetermijnplanning hebben. Het wordt tijd dat wij onze bouwmarkt voorbereiden op strengere normen tegen 2015-2020. Dit is helemaal niet wat de klimaatconferentie anderhalf jaar geleden heeft gevraagd.”


Strenger

Ook oppositiepartij Groen! vindt de strengere norm die Crevits voorstelt ”weinig ambitieus”. “Twee jaar geleden al zei de directeur van het WTCB in een hoorcommissie van het Vlaams parlement dat de norm E60 of E70 haalbaar is”, zegt fractieleider Rudi Daems. Hij diende al een voorstel van decreet in dat naar strengere normen vraagt. “Wij willen dat er vanaf 2010 een E60-norm komt. Wie met het klimaat begaan is, mag dit niet weigeren.”

Bron: De Standaard

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in