Aanbevolen partners

Logo Groupe Atlantic
Antargaz
bulex
Logo Bosch
Energie

Opslag van zonne-energie

Gratis zonne-energie benutten is een mooi gegeven. Het spijtige eraan is dat we vaak elektriciteit of warm water opwekken wanneer we het eigenlijk niet nodig hebben. Die zonneparadox kun je keren door de energie op te slaan: warm water in een buffervat en elektriciteit in een batterij.

Hernieuwbare energie is ontegensprekelijk de toekomst. Alleen jammer dat we vaak energie opwekken op momenten dat we die energie eigenlijk niet nodig hebben. Denk aan pv-panelen en een zonneboiler. Die leveren het hoogste rendement op zonnige dagen. Maar dan hebben we net minder warm water en elektriciteit nodig. Die hebben we vooral 's morgens en 's avonds nodig en tijdens de koudere en kortere winterdagen.

Warm water bewaren

Het antwoord op deze uitdaging is het bewaren van de zonne-energie. Vandaag al gangbaar is het opslaan van warmte in een buffervat. Dankzij zijn doorgedreven isolatie kan zo’n vat het warme water tot 6 dagen op temperatuur houden. Op zonnige dagen kan het vat het teveel aan warm water opslaan. Wanneer het dan enkele dagen later koeler is of regent, kun je nog altijd profiteren van de energie die de zon eerder leverde. Je kunt overigens meerdere energieleveranciers aan het buffervat koppelen; van de klassieke verwarmingsketel over een warmtepomp tot een cv-haard.

Elektriciteit in water bewaren

Het feit dat je ook de warmtepomp kunt koppelen aan een buffervat maakt het mogelijk om elektriciteit in de vorm van warmte te stockeren. Op dagen dat je veel energie op het openbare elektriciteitsnet zet, kan het interessant zijn deze elektriciteit via de warmtepomp om te zetten in warmte en te stockeren in het buffervat. Via een koppeling tussen de omvormer en de warmtepomp weet deze laatste wanneer er een overschot aan elektriciteit is en de warmtepomp dus warm water kan produceren. Die productie is niet alleen gratis, je verlaagt zo ook de heffing die je moet betalen om de groene elektriciteit op het net te plaatsen.

Batterijen vullen

Helaas zijn er nog niet echt andere alternatieven om het teveel aan groene elektriciteit te valoriseren.

Een eerste echte optie die er aankomt, is de opslag van groene elektriciteit in batterijen. Op zonnige momenten laad je de batterijen op met de restelektriciteit in plaats van deze tegen betaling op het net te plaatsen. Het back upsysteem – dat de batterijen eigenlijk zijn – maakt het dan mogelijk toch in de noodzakelijke energiebehoefte te voorzien. Dit kan de verwarmingsketel, een verlichtingspunt, de koelkast, diepvriezer of zelfs de tv zijn. Laat ons wel duidelijk zijn: de techniek staat vandaag nog in zijn kinderschoenen.

Dat heeft gevolgen voor de kostprijs. De investering in een batterij kost je op dit moment even veel als die voor de pv-installatie zelf. Per kWh opslagcapaciteit kost de batterij ongeveer 2.500 euro.

Alex Polfliet, energie-expert en voorzitter van 'Organisatie Duurzame Energie' legt het als volgt uit: “Met batterijen die 3 kWh kunnen opslaan én een fotovoltaïsche installatie van 5 kWp kan een gemiddeld gezin zo’n 200 dagen op 365 autonoom overleven. Maar het is tot nu toe niet mogelijk een winter te overbruggen. Een gezin kan in België nog niet 100 procent 'off grid' gaan en enkel werken met zonne-energie met batterij-opslag. We hebben hoe dan ook stroom van het elektriciteitsnet nodig.”

Auteur: TiM Vanhove & Kelly Cuypers – juni 2013

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in