Ruimte

Nieuwe wonderwasmachine zorgt voor ecologische revolutie

Binnenkort komt er een revolutionaire wasmachine op de markt: ze gebruikt slechts drie glazen water per wasbeurt. Ze heeft niet alleen 98% minder water nodig dan een traditionele machine, ze verbruikt ook veel minder energie en maakt bovendien een droogtoestel (‘droogkast’) overbodig.


Het geheim van de nieuwe wasmachine zit in speciale plastic korrels die meedraaien met de was en het vuil opnemen. De korrels zijn herbruikbaar. Het procédé is een uitvinding van een Britse prof aan de universiteit van Leeds. De wasmachine wordt nu in zijn definitieve vorm gegoten en gebouwd door het bedrijf Xeros.

Wanneer te koop?
De wasmachine van Xeros komt in de loop van volgend jaar op de Britse markt. Daarna komt de rest van Europa aan de beurt, maar een datum voor verkoop in ons land is er uiteraard nog niet. De prijs zou niet merkelijk hoger liggen dan voor een degelijke klassieke wasmachine. Critici twijfelen eraan of de huisgezinnen iets zien in een wasmachine die praktisch zonder water wast. Ze betwijfelen ook of de ‘wonderkorrels’ wel micro-organismen uit de vuile was kunnen halen.

Wonderkorrels
Korrels of blokjes van een halve centimeter gemaakt van een synthetisch polymeer (voorlopig niet nader gepreciseerd). Ze maken samen met het wasmiddel het vuil los van de kleren en nemen bovendien het vuil op. Toch zijn ze herbruikbaar, tot 100 wasbeurten. Voorlopig geen mededeling over hun kostprijs.

Hoe werkt de nieuwe wasmachine?
De was wordt op de gebruikelijke manier in de trommel gestopt. Achteraan de machine zit een voorraad wonderkorrels. De korrels (bijna 20 kilo) worden geleidelijk bij de was gevoegd en draaien mee in de trommel. Drie glazen water, waaraan een wasmiddel is toegevoegd, volstaan. Het water wordt opgewarmd. Het water, het detergent en de wonderblokjes maken alle vuil los, zelfs de hardnekkige vlekken van lippenstift. De korrels nemen het vuil op. Het zwieren van de was is bijna overbodig. Tot slot wordt onderin het trommelhuis een klep geopend en worden de korrels opgevangen.

Giga-besparing
Per dag verbruikt de Belg gemiddeld 110 liter water, daarvan gaat 17 liter naar de was. Dat is 170 miljoen liter per dag voor België. Als ieder Belgisch huisgezin de nieuwe machine zou gebruiken, levert dat een besparing van 166 miljoen liter per dag op.

Bron: Het Belang van Limburg

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in