Ruimte

Cohousing een nieuwe trend?

-

Cohousing weet sinds tien jaar de interesse bij een groot aantal Belgische families op te wekken. Het is een vorm van samenwonen waar je als familie je eigen privé-ruimtes hebt, maar ook gemeenschappelijke ruimtes deelt. Vanwaar het succes van deze vorm van samenwonen, ondanks het feit we in een individualistische samenleving wonen? We richten onze focus even op deze trend.

Bij cohousing leven een groep van mensen samen waarbij elk gezin haar eigen privé-ruimtes heeft en ruimtes zoals een grote keuken, eethoek, wasplaats en tuin deelt met andere families.

Voordelen cohousing

Cohousing biedt talrijke voordelen:

 • Kosten besparend (bijvoorbeeld minder huur)
 • Versterking sociaal netwerk 
 • Praktische voordelen:
  • Zo kun je op elkaars hulp rekenen indien nodig
  • De huishoudelijke taken verdelen
  • De auto delen

Het idee is om een dorp in een stad te creëren, het individualisme tegen te gaan en net het gemeenschappelijke in je leven centraal te stellen.

Nieuw boek

Het Brussels parlement keurde in januari 2012 een wet goed die fiscale voordelen toekent aan mensen die samenwonen. Het nieuwe boek ‘Le cohabitat’ van auteur Matthieu Lietaert, professor in de sociale wetenschappen aan het Europees Universitair Instituut, brengt meer details. “Vandaag is de vraag naar deze vorm van samenwonen heel duidelijk. Oudere mensen willen hulp krijgen van jongeren, men wil de auto delen en men wil kinderen zien opgroeien met andere leeftijdsgenoten.”

Voor alle sociale klassen

Het concept van cohousing wordt vaak geassocieerd als een oplossing voor families met een laag inkomen. In verschillende landen is cohousing intussen overgenomen door verschillende sociale klassen en niet alleen door de minst gegoeden.

 • In Denemarken zetten 27 gegoede families, in het spoor van mei 68, hun stap om samen te leven. Zo wilden ze ingaan tegen een te groot opkomend individualisme. Hun motivatie lag ook bij de praktische gang van zaken. 
 • In Duitsland is cohousing al mooi ingeburgerd. In steden zoals Freiburg en Hamburg huist een kwart van de bevolking samen.
 • In België worden gemeenschappelijke projecten langzaamaan opgestart zoals ‘la Grande Cense’ vlakbij Tubeke. Een oude boerderij is heringericht tot een verdeelde woonst voor een twintigtal individuele bewoners. Ook Vinderhoute in Gent is een soortgelijk project.

Conclusie

Vijftig procent van de wereldbevolking woont in een stadsomgeving waar mensen met elkaar en met situaties geconfronteerd worden. Cohousing is ontstaan uit de dagelijkse problemen die stadsbewoners ervaren. Zo mondt cohousing misschien toch nog tot een succes uit.

Auteur: Vinciane Pinte - augustus 2012

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in