Economie

Nieuwe buiscollector voor zonneboiler

Viessmann lanceert een nieuwe, unieke buiscollector voor zonneboilers. De buiscollector combineert een montage op een vlak dak, een schuin dak of tegen een muur met de superieure kwaliteiten van een "droge" aansluiting. Voor een optimaal rendement van je zonneboiler.

Er zijn twee technologieën om energie van de zon op te vangen en zo sanitair warm water aan te maken: een buiscollector of een vlak zonnepaneel. De buiscollector is iets duurder, maar levert een duidelijk hoger rendement en is makkelijker te oriënteren naar de zon.

Bij buiscollectoren zijn er twee belangrijke technieken om die energie op te vangen: deze waarbij de vloeistof doorheen de buizen loopt, de zogenaamde direct doorstroomde en degene waarbij dit niet het geval is, de “droge” aansluiting. Een droge aansluiting, wat men het heat pipe principe noemt, levert heel wat kwaliteitsvoordelen op, maar men was verplicht om die collector schuin te monteren, zelfs op een plat dak. Tot nu, want Viessmann brengt een nieuwe, performante buiscollector op de markt die liggend, vlak op een plat dak, tegen een muur of op een schuin dak kan gemonteerd worden en zo op een fraaie manier kan geplaatst worden op de woning.

De nieuwe Viessmann Vitosol

In tegenstelling tot conventionele buiscollectoren vereist de nieuwe Vitosol 200-T dus géén hellingsgraad. De buizen zijn zo ontworpen dat de verdampingsvloeistof vrij kan circuleren en haar warmte aan het medium kan afgeven, zelfs als de buizen bijna vlak zijn geplaatst. Dit betekent dat de nieuwe Vitosol 200-T in bijna om het even welke positie kan worden geïnstalleerd: vlak of schuin op een dak of tegen een muur. De buizen kunnen worden gedraaid voor een optimale positionering ten opzichte van de zon en een maximaal rendement.

Het heatpipe principe

In de absorberbuis van een vacuümbuiscollector die volgens het heatpipe-principe werkt, circuleert een kleine hoeveelheid gedistilleerd water die verdampt bij blootstelling aan zonnestraling. De hierbij ontstane warmte wordt afgegeven aan een warmtedragend medium (een mengsel van water en glycol) in de warmtewisselaar in de aansluitkast van de collector. Door de kleine hoeveelheid warmtedragend medium zal deze bij stagnatie zich vlot ledigen.
Daarenboven zorgt de “droge” verbinding van de buizen voor een snelle en betaalbare installatie en kunnen de afzonderlijke buizen heel gemakkelijk worden vervangen zonder dat het systeem hoeft te worden leeggemaakt.
De nieuwe Vitosol 200-T is beschikbaar met een absorberoppervlakte van 2 of 3 m². De absorberplaten in de buizen zijn voorzien van een speciale coating en absorberen de zonne-energie op een heel efficiënte manier. De buizen die permanent vacuüm zijn, zorgen ervoor dat de Vitosol 200-T een bijzonder hoog rendement heeft. De collector kan zelfs heel kleine hoeveelheden invallende zonnestraling omzetten in bruikbare warmte. De nieuwe vacuümbuiscollector van Viessmann is heel geschikt voor sanitair waterverwarming, maar ook voor verwarmingsondersteuning en het leveren van proceswarmte.

Info: www.viesmann.be

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in