Ruimte

Leer ruimte delen

Een woning delen met anderen kan tal van voordelen hebben: de bouwkosten worden gedeeld, de medebewoners kunnen elkaar verder helpen, er kunnen zelfs speciale zorgsystemen opgezet worden. Samenwoonvormen winnen aan populariteit. Samen wonen met andere gezinnen/mensen hoeft dan ook geen inbreuk op je privacy te zijn. Enkele voorbeelden van samenwoonvormen.

Samenwoonvormen

Er zijn vandaag al verschillende formules om je woning met anderen te delen - beter gezegd om samen te wonen:

Duplex wonen

In deze formule komt iemand in wonen bij een gezin. De woonomgeving van deze inwonende persoon is gescheiden van deze van het gezin. Dit kan één enkele kamer zijn of een kleine aangebouwde woning. Idealiter heeft deze woonst een eigen toegang. 

Kangoeroewonen

In de ideale situatie woont een ouder koppel – vaak de ouders – op het gelijkvloers van een woning, terwijl een jonger gezin de verdieping inneemt. Zo kan het jonge gezin goedkoper wonen, het oudere gezin helpen in geval van nood of kan het oudere gezin zorgen voor kinderopvang.

Groepswonen of cohousing

Dit betekent dat iedere oudere ervoor kan kiezen samen een huis te betrekken en één of meerdere kamers in huis te delen: keuken, woonkamer,… Zo kunnen de bewoners elkaar wederzijdse hulp en steun bieden. In sommige gevallen is er ook professionele hulpverlening mogelijk.

Tuin delen

Een gemeenschappelijke tuin bespaart niet alleen kostbare open ruimte, maar je bespaart ook in onderhoud. En in kosten. Denk aan een grote gemeenschappelijk tuin met een zwembad. Voor heel wat gezinnen is een eigen zwembad een droom die onhaalbaar lijkt. Als je de tuin en dus de kosten kunt delen, dan is een zwembad plots veel gemakkelijker te verwezenlijken. Ook het onderhoud wordt dan een stuk betaalbaarder.

Bezint eer ge begint

Wanneer je kiest voor dergelijke gemeenschappelijke woonvormen of toepassingen, hou dan wel rekening met de aard van het beestje. Verschillende meningen of visies laten zich soms moeilijk verzoenen. Kijk daarom niet alleen naar de theoretische zijde van het verhaal, maar heb ook oog voor de praktische problemen. 
 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in