Aanbevolen partners

bulex
Water

Label voor energiebewuste architecten

Energiezuinig bouwen is momenteel de talk of the town in ons bouwgek landje. Om bouwers makkelijker te leiden tot een architect die een bijzondere interesse heeft voor lage-energie-woningen, ontwikkelden de beroepsfederaties van architecten nu een online zoekrobot en een label.


Online zoekrobot

Energiezuinig bouwen, iedereen heeft er de mond van vol. Maar waar vindt men architecten die hiervoor een bijzondere interesse hebben? Vlaams minister van Energie Hilde Crevits en de beroepsfederaties van architecten sloegen hiervoor de handen in elkaar. De voorbije zes maanden organiseerden ze samen een opleidingstraject waar meer dan 1 250 architecten op intekenden. Al deze architecten zijn voortaan via een label herkenbaar voor de kandidaat-bouwer die energiezuinig wil bouwen. Ook is sinds afgelopen weekend de website Energiebewust Architect online. Via een zoekrobot kunnen bouwheren op zoek gaan naar architecten in hun gemeente. Ook zijn op de website filmpjes terug te vinden van architecten die uitleggen welke energiebewuste maatregelen ze gebruikten in een van hun concepten.


Extra opleiding

Begin 2008 lanceerde minister Crevits het project ‘Energiebewust architect’ samen met de twee grootste architectenorganisaties, de Vlaamse architectenorganisatie (NAV) en de Bond Vlaamse Architecten (BVA). De specifieke cursus moest architecten opleiden om lage-energie-woningen (E60 woningen) te ontwerpen, en werd in elke Vlaamse provincie georganiseerd. Bijna 1 250 architecten volgden de opleiding en ondertekenden een engagementsverklaring. Hierna kregen ze een label, zodat ze herkenbaar zijn voor de kandidaat-bouwers. De architecten kunnen twee jaar lang met het label uitpakken.


Lage-energie-woning

Met het project onderschrijft minister Crevits dat de architecten een cruciale rol spelen in het bewustmakingsproces van het energiezuinig bouwen in Vlaanderen.
“Lage energiewoningen - of concepten - mogen geen buitenbeentje blijven, maar moeten volwaardig deel gaan uitmaken van de Vlaamse bouwcultuur. Om die reden is het bijzonder belangrijk dat er een brede pool bestaat van architecten die zich kenbaar maken als Energiebewuste Architecten, vertrouwd met het concept van de lage-energie-woning”, aldus de minister.

 

Info: Energiebewust Architect

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in