Wat is duurzaam bouwen
Bouwen in de toekomst

Iconische Kodakfabriek wordt een duurzame en groene woonwijk

Vilvoorde krijgt 220 nieuwe BEN-woningen én park van 1,9 hectare groot

Binnenkort verrijst op de historische site van de alombekende Kodakfabriek in Koningslo de nieuwe duurzame woonwijk ‘Groenloo’. Volgens het ontwerp dat nu op tafel ligt, komen er 220 bijna-energieneutrale nieuwbouwwoningen. Auto’s verdwijnen voor 90 procent ondergronds en op de vrijgekomen plaats komt er een groene long van bijna twee hectare groot. Maar het meest indrukwekkende van de site is dat de nieuwe woonwijk quasi waterneutraal zal zijn. Dat is opvallend want vandaag zijn er over heel Vlaanderen maar drie vergelijkbare sites.

Iedereen kent ze, de geel-oranje fotorolletjes voor analoge camera's van het fotobedrijf Kodak. Tot 25 jaar geleden rolden de iconische filmrolletjes van Kodak dagelijks van de band in Koningslo (Vilvoorde) en bruiste de volledige industriële zone. Daarna namen de bedrijven Caterpillar, ISS en Lyreco er hun intrek, maar vandaag telt de Kodaksite in Koningslo hoofdzakelijk nog verlaten bedrijfsgebouwen. 

Daar komt binnenkort verandering in. De Gentse vastgoedontwikkelaar Acasa zal er met de steun van het stadsbestuur van Vilvoorde de kwalitatieve woonwijk ‘Groenloo’ neerzetten met 58 eengezinswoningen en 162 appartementen. In totaal gaat het om 220 woningen. Mobiliteit wordt op een doordachte manier aangepakt: er komen 310 parkeerplaatsen, zowel voor bewoners als voor bezoekers en de auto verdwijnt grotendeels ondergronds. Het wordt dus een autoluwe woonsite met veel belevingsgroen.

“Nieuwe industrie aantrekken was een optie, maar we verkiezen liever iets terug te geven aan de buurt. Samen met het architectenbureau Bontinck hebben we daarom een ambitieuze verkavelingsaanvraag uitgewerkt voor een duurzame en groene site. Er komen deelwagens, deelfietsen en laadpalen voor elektrische wagens. Bovendien krijgt Koningslo er ook een nieuw park van bijna 2 hectare groot bij dat zal grenzen aan de Kwakkelstraat.”

Timothy Jacob, vastgoedontwikkelaar Acasa

Quasi waterneutraal

De nieuwe woningen zullen volledig volgens de revolutionaire BEN-principes worden opgetrokken. BEN staat voor bijna-energieneutraal en vertaalt zich in onder andere warmteboilers, warmtepompen en/of zonnepanelen. Vanaf 2021 zal dit de standaard worden voor alle nieuwbouwwoningen in Vlaanderen en bij uitbreiding in heel Europa. Vastgoedontwikkelaar Acasa zal bovendien ook quasi waterneutraal bouwen. Dat wil zeggen dat het regenwater optimaal op de site zal infiltreren. Over heel Vlaanderen zijn er nog maar drie vergelijkbare sites die zo ver volgens beide principes ontwikkeld zijn.

De Kodaksite zal dankzij het nieuwe groen en de duurzame elementen een opwaardering krijgen. Omdat er in verschillende fases zal gewerkt worden, beginnende aan de Streekbaan en eindigend aan de Steenstraat, zullen de buurtbewoners de eerste jaren een identiek straatzicht behouden. Acasa kiest voor deze fasering om de hinder van de toekomstige werken te beperken voor de buurt. Alles wordt dus gerealiseerd met aandacht voor de huidige buurtbewoner.

"Met Groenloo kiezen we ervoor om van een oude industriële site, een levendige aantrekkelijke woonbuurt te maken met heel veel aandacht voor duurzaamheid. Op deze manier zetten we onze ambitie kracht bij om Vilvoorde om te bouwen van een oude industriestad naar een aangename woon- en leefstad met het oog op de toekomst. Onze wijk Koningslo kon niet ontbreken bij deze transformatie.”

Hans Bonte, burgemeester Vilvoorde

Politiekantoor

Behalve woningen zal er op de nieuwe site plaats zijn voor enkele kleine handelszaken en het gloednieuwe politiekantoor van Koningslo. Dat komt op de hoek van de Streekbaan en de Steenstraat. Momenteel werkt de politie in modulaire kantoorunits op de parking van de site. Verschillende delen van de gebouwen worden vandaag nog verhuurd aan fitness Jalifit, Bruelec en Lyreco. De gemeentelijke basisschool De Puzzel en de turnkring hebben ook tijdelijk hun intrek genomen in een deel van de bestaande gebouwen tot het nieuwe sport- en cultuurcentrum in Koningslo in gebruik wordt genomen. Maar Acasa doet ook een oproep aan nieuwe verenigingen die een ruimte of een zaal zoeken. Tot wanneer de bouwwerken starten, kunnen ze terecht in de leegstaande gebouwen. Acasa staat dus zeker open voor initiatieven van tijdelijke invulling.

Meer informatie is terug te vinden op hun website.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in