Aanbevolen partners

Logo Groupe Atlantic
Antargaz
bulex
Logo Bosch
Energie

Houtpellets

Houtpellets zijn de brandstof voor pelletkachels en pelletketels in woningen. Houtpellets zijn korrels uit afvalhout. Dit afvalhout wordt fijn vermalen en vervolgens vermengd met stoom en onder hoge druk in korrelvorm geperst.

Verbruik Houtpellets

Op vlak van verbruik moet je ervan uitgaan dat je 2 kg pellets verbruikt voor eenzelfde energetische waarde als 1 m³ rijk aardgas (H) of een liter stookolie.

Prijzen houtpellets

Voor een kg van de geperste houtkorrels betaal je 20 à 25 eurocent. Die prijs van houtpellets is mede afhankelijk van de levering in bulk of verpakt in zakken. Ook de kwaliteit van de houtpellets en de keuze voor een bepaalde leverancier bepalen mee de prijs van houtpellets.

Kwaliteit houtpellets

Momenteel bestaat er nog geen Europese norm over de kwaliteit van houtpellets. Een Duitse en een Oostenrijkse norm bestaan wel.  Die beschrijven wel enkel aan welke eisen de korrels (densiteit, stofaandeel, ...) voor gebruik in eigen land dienen te voldoen. Dit brengt met zich mee dat er op de markt nog pellets bestaan met een mindere verbrandingskwaliteit of die zorgen voor meer asvorming. 

Kwaliteitstests

De kwaliteit van de pellets kun je visueel afleiden. Wanneer ze blinken, zijn ze van goede kwaliteit. Wanneer ze een mat en ruw uitzicht hebben is de kwaliteit minder. Een andere test is ze in een glas water leggen: wanneer de pellets zinken zijn ze goed, wanneer ze blijven drijven hebben ze een mindere kwaliteit.

Opslagruimte

Koop je houtpellets in bulk? Dan moet je beschikken over een opslagruimte (bijvoorbeeld in de kelder) of over een opslagtank. Bij een opslagruimte dient al het elektrisch materiaal explosiebestendig te zijn. Tijdens het lossen, komen er immers stofdeeltjes vrij. Een andere vereiste is dat de vrachtwagen die de pellets levert, tot op 10 à 15 meter van de stockageruimte kan komen.  

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in