Economie

'4 op de 10 EPC-certificaten woning kloppen niet'

In vier op de tien energieprestatiecertificaten (EPC) staan fouten. Ze geven dus geen getrouw beeld van de energiescore van een woning. Nogal wat energiedeskundigen zijn onbekwaam of onwillig, leert onderzoek van Vlaams minister van Energie Freya Van den Bossche (sp.a). Twee op drie deskundigen gingen in de fout, zo blijkt uit de steekproef.


Wie zijn woning wil verkopen of verhuren, moet een EPC kunnen voorleggen. Dat kost 300 tot 400 euro en wordt afgeleverd door een erkende energiedeskundige. Het EPC schetst een beeld over energieprestaties zoals isolatie, dubbel glas of zuinige verwarming. Tot vandaag werden in Vlaanderen al 383.630 EPC's uitgereikt. Vanaf volgend jaar moet de energiescore ook bij immo-advertenties vermeld worden.


Controles

Minister Van den Bossche maakte vandaag de resultaten bekend van controles die uitgevoerd werden door het Vlaams Energie Agentschap (VEA) in januari, februari en maart. Er werden 213 EPC's van 70 energiedeskundigen gecontroleerd. Achtentachtig certificaten (41 procent) bevatten minstens één fout, zo heeft de minister in een persbericht gemeld. Bij controles in 2010 bevatte slechts 15 procent van de certificaten geen enkele fout.

Uit het onderzoek van de minister blijkt dat 47 deskundigen minstens één keer in de fout gingen. Naast de vele bonafide en bekwame mensen blijken er nogal wat cowboys actief te zijn, "deskundigen" die volgens Van den Bossche "ondeskundig, goedgelovig of kwaadwillig" zijn, zegt de minister in de krant Het Laatste Nieuws. Bij de controles een jaar eerder bleek maar 6 procent van de gecontroleerde deskundigen geen enkele fout gemaakt te hebben.

Na de recente controle startte het VEA voor 21 deskundigen (30 procent) de procedure op voor het opleggen van een boete. Vijf deskundigen (7 procent) werden geschorst.


Maatregelen

De minister neemt harde maatregelen: "Ik ga het kaf van het koren scheiden. Kopers hebben recht op correcte informatie", zegt ze in de krant. De minister gaat die overtreders voortaan zwaarder en sneller beboeten.

Zo komen er boetes vanaf de eerste fout. Wie meerdere fouten maakt of bij volgende controles fouten blijft maken, riskeren fors hogere boetes en schorsingen. Voor de opleiding komt er één centraal examen. Wie geschorst wordt, moet verplicht een nieuwe opleiding volgen en zal opnieuw moeten deelnemen aan het examen. Wie beboet of geschorst wordt, moet op eigen kosten een nieuw EPC voor de bewuste woning afleveren.


Bron: Het Laatste Nieuws

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in