Aanbevolen partners

Logo Groupe Atlantic
Antargaz
bulex
Logo Bosch
Energie

Groene energie

We hebben vandaag al heel wat mogelijkheden om op een milieuvriendelijke manier energie te produceren. Denk maar aan de windmolens die meer en meer opduiken. We hebben ook allemaal al gehoord van zonne-energie, warmtepompen, waterkracht of biomassa. Sommige van deze alternatieven zijn niet realiseerbaar als particuliere (ver)bouwer. Fotovoltaïsche panelen, de zonneboiler en de warmtepomp echter zijn perfect haalbaar om groene energie te producuren.

Hoe energievriendelijke technieken toepassen

Een zonneboiler en/of een warmtepomp gebruiken voor de verwarming van je huis, vraagt om een aangepast concept:


  • een goede isolatie
  • luchtdicht bouwen
  • een verwarmingssysteem dat op lage temperaturen werkt – zoals vloer- of muurverwarming

 

Afgezien van die extra inspanningen, vragen beide alternatieven ook om een grotere investering. Maar! Een deel van die investering verdien je terug uit subsidies van verschillende overheden en het fiscale voordeel van 40% op de investering (als je aan de voorwaarden voldoet)

En als je op lange termijn durft denken, zie je ook de financiële voordelen: wonen in een goed geïsoleerd huis, uitgerust met energievriendelijke technieken verbruikt nauwelijks nog energie en dat voel je in je portemonnee. Je betaalt nog nauwelijks iets aan energiekosten. En met de almaar stijgende energieprijzen, kan dat uitgespaarde bedrag op termijn wel tellen. Bovendien moeten we in Europa tegen 2020 allemaal naar bijna energieneutrale gebouwen.

 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in