Economie

Gloeilamp van 60 watt dooft uit

De klassieke gloeilamp van 60 watt mag vanaf 1 september niet langer verkocht worden in Europa. Winkels mogen geen nieuwe voorraad meer inkopen. De gloeilampen worden best vervangen door spaarlampen van 11 watt of LED-lampen van 12 watt. Dat meldt Agoria, de federatie van de technologische industrie.


Europa legde in 2008 een gefaseerde ban op de gloeilamp op. Eerder werden de lampen van 75 en 100 watt al verboden. In september 2016 mogen alleen nog lampen met een hogere efficiëntie onze huiskamers verlichten. Tegen 2020 wil Europa dat we met zijn allen 20 procent minder energie verbruiken. Gloeilampen geven slechts 5 à 10 procent licht. De resterende energie wordt in warmte omgezet. De omschakeling leidt in Europa tot een besparing van zo’n 5 miljard euro, berekende de Europese Commissie.

Moderne spaarlampen zijn tot 80 procent energiezuiniger en gaan tot 15 maal langer mee dan de klassieke gloeilamp. Een vijfde van de elektrische consumptie van de gezinnen in ons land gebeurt met verlichting. Volgens Agoria kan de CO2-uitstoot door verlichting van de gezinnen in ons land met de helft verminderd worden tegen 2016.


Kritiek

Toch staat niet iedereen te springen voor de lampenwissel. ‘Toen de cd op de markt kwam, werden de oude platen toch ook niet verbannen?’ merkt lichtontwerper Isabel Nielen op. Samen met andere Nederlandse lichtontwerpers voor televisie, film, theater en interieur richtte ze de groep Human Light Watch op. Hun slogan is simpel: ‘Spaar de gloeilamp.’

‘De kleurweer- gave van alternatieve lampen is niet te vergelijken met dat van een warme gloeilamp’, stelt Nielen. ‘Niet alleen de duurzaamheid, maar ook de kwaliteit en de beleving van het licht is belangrijk. De led-techniek is wel degelijk interessant, maar staat nog onvoldoende op punt om de bestaande lampen te vervangen.’


Duitsland hamstert

In Duitsland leidde het verbod tot het hamsteren van de gloeilampen. Tussen januari en augustus werden er 60 procent meer verkocht als in dezelfde periode vorig jaar. In Vlaanderen blijft de consument net als in de rest van Europa erg nuchter. ‘De klant heeft zich aangepast aan de nieuwe wet- geving. Dankzij duidelijke informatie en nieuwe producten is de impact van de ommekeer beperkt,’ legt Sarah Facxin van marktleider Philips Lighting uit. Ook Osram, het tweede grootste lampenbedrijf ter wereld, heeft geen weet van een hamsterwoede.


Belg houdt van spaarlampen

Het geleidelijke verbod op peertjes, is ook te merken in het koopgedrag van de Belgische consument. In 2001 werden voor iedere verkochte spaarlamp nog 10 gloeilampen verkocht. In 2011 is de verhouding één spaarlamp voor 2 gloeilampen. En ook LED-lampen verkopen steeds beter. Vorig jaar verdubbelde de verkoop hiervan in ons land.


Goed voor de portemonnee …

Spaarlampen kosten meer in de winkel, maar Agoria wijst erop dat die hogere prijs zo terugverdiend wordt door hun lagere energieverbruik en langere levensduur: moderne spaarlampen besparen tot 80% en kunnen tot 15 maal langer meegaan dan de klassieke gloeilamp. De levensduur van bepaalde LED-lampen bedraagt zelfs tot 40 maal de levensduur van gloeilampen. Volgens Agoria zal de prijs van spaarlampen en LED-lampen de komende jaren verder dalen.


… en het milieu

Verlichting bij gezinnen in ons land is jaarlijks goed voor 3 procent van het totale elektriciteitsverbruik in ons land. Nog een vergelijking: het verdwijnen van de gloeilampen tegen 2016, levert de EU een energiebesparing op die goed is voor het jaarlijkse elektriciteitsverbruik van Roemenië.

Toch nog deze ecotip : spaarlampen bevatten kleine kwikhoeveelheden en moeten gerecycleerd worden. Agoria wijst er op dat spaarlampen bij hun levenseinde niet in de vuilbak mogen worden gegooid, maar dankzij Recupel gratis kunnen worden binnen gebracht in het containerpark of in de winkel.


Oude lamp vervangen door spaarlamp ?

De Europese commissie ontwikkelde een handige tool om te ontdekken door welke spaarlamp je oude gloeilampen kunt vervangen:



Bron: Agoria en De Tijd

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in