Economie

Energieproducerende woningen zijn de toekomst

Energieproducerende woningen, dat is waar we naar toe zullen evolueren als het gaat over bouwen in de toekomst. Niet alleen onze specialist 'Bouwen in de Toekomst' is hiervan overtuigd. Ook de industrie onderzoekt volop welke technieken mogelijk zijn. Het Energie Plus concept van de Duitse architect Rolf Disch krijgt zo de steun van bekende wereldmerken.


Bosch Thermotechnology, dat onder andere met de merken Junkers en Buderus op de Belgische markt aanwezig is, gelooft dat woningen in de toekomst niet langer energieverbruikers zullen zijn, maar energieproducenten. Het concern ondersteunt dan ook het Energy Plus concept.
Een Energie Plus woning steunt op twee basisprincipes: enerzijds een minimale energievraag, door isolatie en innoverende energiezuinige technieken als warmterecuperatie en dergelijke meer, en anderzijds een maximaal gebruik van gratis zonne-energie.


Solar Settlement

Duits architect Rolf Disch onderzocht dit alles en ging op zoek naar een huis met een positieve energiebalans. Hij bouwde dan ook het allereerste Energy Plus-huis (zijn eigen woning) en bereikte een maximale opbrengst uit zonne-energie doordat de woning rond haar eigen as kan draaien. Op esthetisch vlak bleek de woning echter geen voltreffer voor het grote publiek.
Het ultramoderne hedendaagse Solar Settlement daarentegen, eveneens opgetrokken in Freiburg, is een waar zonnedorp bestaande uit maar liefst 60 energieproducerende woningen die een energiewinst van 420.000 kwH per jaar leveren.


Ecoplushouse

Bosch gelooft al langer in de stelling dat een woning in staat is meer energie op te wekken dan te verbruiken en zet zijn visie kracht bij door de sponsoring van het grootschalige Canadese project “Ecoplushouse. De optimaal geïsoleerde woning van een Canadese familie is uitgerust met onder andere een zonneboilersysteem, een geothermische warmtepomp en dit alles in een luchtdichte afwerking.

Marketing manager Stijn van Avermaet, in België verantwoordelijk voor de merken Buderus en Junkers, is alleszins vol lof over het concept van moederbedrijf Bosch en wil met zijn innovatieve techniek het Energy Plus-concept vertalen binnen de Belgische marktsituatie door uitbreiding van het productgamma in de loop van 2010. De nieuwste Junkers CerapurSolar sluit alvast naadloos aan op de idee van een energieproducerende woning.

Meer info: Junkers 

 

Lees meer over Bouwen in de Toekomst
 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in