Economie

Energieprestatiecertificaat vanaf 1 november verplicht bij verkoop woning

Het verplichte energieprestatiecertificaat bij de verkoop van een bestaande woning wordt ingevoerd op 1 november. Dat bevestigt Vlaams minister van Energie en Leefmilieu Hilde Crevits.


Vanaf 1 november moet bij de verkoop van een bestaande woning verplicht een energieprestatiecertificaat worden geleverd. Daarin wordt op een schaal van 0 tot 100 weergegeven hoe energiezuinig de woning is. Er worden ook tips in gegeven hoe de energieprestatie van het gebouw verbeterd kan worden. Op die manier wordt het voor een koper eenvoudiger om potentiële woningen met elkaar te vergelijken. Een goedkopere woning die niet energiezuinig is, kan op termijn immers een stuk duurder uitvallen dan een ander huis dat perfect geïsoleerd is.

Tussen 200 en 250 euro
De opstelling van het certificaat gebeurt door een deskundige die erkend is door het Vlaams Energieagentschap. Het document zal tussen 200 en 250 euro kosten en blijft tien jaar geldig. Vanaf 1 januari moet het certificaat ook verplicht worden afgeleverd bij verhuur van een woning. Voor nieuwbouwwoningen geldt de verplichting niet, omdat die sowieso moeten voldoen aan strenge energienormen.


Weinig vraag naar energieaudits
Intussen blijkt de vraag naar een vrijwillige energieaudit voor de woning vrij laag te zijn. Sinds eind 2005 werden amper 614 energieaudits uitgevoerd. Het matige succes zou te wijten zijn aan de hoge kostprijs van een audit, gaande van 400 tot 1.500 euro. Dat antwoordt Vlaams minister van Energie Hilde Crevits (CD&V) op een vraag van CD&V-parlementslid Joke Schauvliege. Er zijn wel plannen om de procedure voor een energieaudit te vereenvoudigen.

Energiezuiniger
Sinds eind 2005 kunnen mensen met behulp van de EnergieAdviesProcedure(EAP)-software een audit laten uitvoeren in hun woning. Na uitvoering van de audit ontvangt de klant een gedetailleerd rapport, met daarin een overzicht van het energiegebruik in de woning en een reeks tips om de woning energiezuiniger te maken.

Te duur
Maar intussen zijn nog maar 614 energieaudits uitgevoerd, zo blijkt uit cijfers van minister Crevits. Volgens haar is dat beperkte aantal "vermoedelijk te wijten aan de hoge kostprijs". Die prijs ligt tussen 400 en 1.500 euro. Ook al geldt er een fiscale tegemoetkoming van 40 procent, toch vormt de prijs voor velen blijkbaar een te hoge drempel om een audit aan te vragen. De mensen die wel een audit laten uitvoeren, behoren volgens de CD&V-minister bovendien ook vaak al "tot de betere sociale klassen".

Vereenvoudigen
Intussen zijn er wel plannen om de energieauditprocedure te vereenvoudigen. Daarbij wordt gedacht aan de koppeling met de software voor het opmaken van een energieprestatiecertificaat voor de verkoop en verhuur van woningen. Bedoeling zou zijn om de energieadviezen te integreren in de procedure voor een energieprestatiecertificaat. "Op die manier zou tegen een lagere kostprijs toch eeen onderbouwd rapport met aanbevelingen kunnen worden afgeleverd", aldus minister Crevits.

Bron: Het Laatste Nieuws

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in