Bouwen in de toekomst
Energie

Budget voor premie thuisbatterij wordt uitgebreid

De verkoop van thuisbatterijen zit sinds begin 2021 in de lift. Door de stijgende elektriciteitsprijzen en de komst van de digitale meter zijn er sinds begin 2021 bij het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) al bijna 10.000 premies voor een thuisbatterij aangevraagd. Voor 2021 was er een totaal budget van 22 miljoen euro voorzien. Door de grote vraag dreigt het budget net voor het einde van het jaar uitgeput te geraken. Er wordt door Vlaams minister van energie Zuhal Demir nu een extra budget van 5 miljoen euro vrijgemaakt, om alle premies die in 2021 worden aangevraagd, correct te kunnen vergoeden.

In 2020 kozen amper 337 gezinnen voor een thuisbatterij. Begin 2021 was er al voorspeld dat de verkoop van thuisbatterijen sterk zou aantrekken en mogelijk richting 9 à 10.000 premie-aanvragen zou gaan. Hiervoor was er al een fors premiebudget van 22 miljoen euro voorzien.  Net voor het einde van het jaar, is het budget voor 2021 quasi uitgeput. Het VEKA verwacht voor het einde van het jaar nog een piek van aanvragen omdat de premie voor aanvragen vanaf 2022 met minstens een kwart daalt. Om iedereen correct te kunnen vergoeden voor de investering in een thuisbatterij in 2021, werd door bevoegd Vlaams minister Zuhal Demir nu een extra budget van 5 miljoen euro vrijgemaakt.

Met een thuisbatterij in combinatie met zonnepanelen kan je een deel van de zonnestroomproductie tijdelijk opslaan in je thuisbatterij als je die op het ogenblik zelf niet kunt gebruiken. Een thuisbatterij zorgt ook voor een lagere belasting van het distributienet. Een thuisbatterij kost al snel 4.000 tot 8.000 euro, afhankelijk van de grootte van de thuisbatterij. Je kan je zelfverbruik van de stroom van je zonnepanelen doen stijgen van gemiddeld 30% naar 60% en meer. De terugverdientijd is erg afhankelijk van de specifieke situatie van het gezin en de installatie. Je goed informeren, is de boodschap. Op de website van het VEKA kan je via een simulator op basis van de juiste parameters ook je eigen rekening maken en de terugverdientijd simuleren. 

Om de premie voor een thuisbatterij nog in 2021 te kunnen aanvragen, moet de thuisbatterij geplaatst en gekeurd zijn en moet er al een digitale meter geplaatst zijn. De  thuisbatterij moet tevens zijn aangemeld bij Fluvius. Enkel volledige aanvragen tot en met 31 december 2021 kunnen nog in aanmerking komen voor de premie 2021.

Volgend jaar daalt de premie voor een thuisbatterij naar maximaal 1725 euro. Deze dalende premie houdt rekening met de dalende prijzen van een thuisbatterij.

Meer informatie over de premie voor thuisbatterij vindt u op de website van energiesparen.

Bron: Vlaams Energieagentschap

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in