Energie

Bouwsector tevreden met tolerantieperiode voor plaatsen van reeds bestelde stookolieketels

Auteur: Bouwunie

Het Vlaams Parlement keurde in oktober een voorstel van decreet goed om een verbod op de vervanging of plaatsing van stookolieketels in te voeren vanaf januari 2022, als er een aardgasnet in de straat aanwezig is. Omwille van leveringsproblemen van materialen dreigen nu vele installateurs in de problemen te komen. Op vraag van Bouwunie wordt een tolerantieperiode voorzien tot 1 april 2022 voor alle bestellingen die dateren van voor 19 november 2021.

“Laat het duidelijk zijn: Bouwunie is de energietransitie en de uitfasering van fossiele brandstoffen absoluut genegen. Maar we hebben op dit moment af te rekenen met externe factoren die het de installateur simpelweg onmogelijk maken om de deadline voor het stookolieketelverbod te halen”, zegt gedelegeerd bestuurder Jean-Pierre Waeytens.

Installateurs krijgen door leveringsproblemen hun geplande opdrachten niet meer uitgevoerd voor 1 januari. In normale tijden krijgt de installateur een bestelde nieuwe stookolieketel binnen de week geleverd door zijn leverancier. Vandaag loopt die termijn op tot 3 maanden en langer. Uit een bevraging die Bouwunie voerde bij 130 installateurs die stookolieketels plaatsen, blijkt dat maar liefst 62 procent via hun leveranciers de nodige materialen niet voor 1 januari geleverd krijgt.

“Hierdoor komen vele installateurs en hun klanten in de problemen want de installatie kan pas volgend jaar plaatsvinden. Bouwunie heeft op vraag van haar afdeling ‘Bouwunie Technieken’, waar de HVAC-installateurs vertegenwoordigd zijn, deze problematiek aangekaart. We zijn dan ook zeer tevreden dat Vlaams minister van Omgeving en Energie Zuhal Demir en haar administratie in een oplossing voorzien.”

Tijdens een webinar dat Bouwunie Technieken vanmiddag organiseerde voor haar leden heeft het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) bevestigd dat er tot 1 april 2022 niet zal gesanctioneerd worden bij het plaatsen of vervangen van stookolieketels. Dit op voorwaarde dat de bestelling dateert van voor 19 november 2021, de dag van publicatie van het decreet in het Staatsblad. Er wordt nog bekeken of deze uiterste datum kan verplaatst worden naar december 2021. Vanaf 1 april 2022 zal er strikt gehandhaafd worden en riskeert de bouwheer boetes. “Dit is een billijke oplossing voor de installateurs en hun klanten”, besluit Jean-Pierre Waeytens.

Bron: Bouwunie

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in