Aanbevolen partners

Logo Groupe Atlantic
Antargaz
bulex
Logo Bosch
Energie

Aansluiting op het elektriciteitsnet

De aansluiting op het elektriciteitsnet gebeurt vaak in twee fases. In eerste instantie sluit je een tijdelijke defintieve of een werfaansluiting af. Na de voltooiing van de woning volgt de definitieve aansluiting.

De tijdelijke definitieve aansluiting

Voor deze aansluiting wordt de definitieve aansluitkabel voor de woning naar een werfkast gebracht en daar aangesloten. Op die manier kan je al over 220 en 380 Volt beschikken in de werfkast. Niet onbelangrijk voor een aannemer met een bouwkraan of -lift.
Nachttarief is niet mogelijk met een tijdelijke definitieve aansluiting. Een pomp van de droogzuiging werkt dus dag en nacht aan hetzelfde tarief.

De definitieve aansluiting

Voor de definitieve aansluiting wordt de aansluitkabel binnengebracht langs de energiesteen of aansluitbocht. Op deze aansluitbocht of energiesteen kan je wachtbuizen aansluiten tot aan de rooilijn. Dit kan gebeuren tijdens het graafwerk voor de riolering en afvoer van het regenwater. Zo moet je achteraf niet opnieuw sleuven graven.

Bepalingen voor de aansluiting

Verplichtingen bij elektrische aansluiting

  • Voor beide aansluitingen moet je vooraf een contract met een elektriciteitsleverancier afsluiten.
  • Daarnaast moet de werfkast of de elektrische installatie gekeurd zijn door een onafhankelijk keuringsorganisme. Deze instantie gaat na of de installatie voldoet aan de voorschriften van het AREI.


Zie ook Elektriciteit.

Zoek je netbeheerder

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in