Aanbevolen partners

Logo Groupe Atlantic
Antargaz
bulex
Logo Bosch
Energie
Water

6 tips om het verbruik van je vaatwasser te verminderen

Verminder zélf het verbruik van je vaatwasser.

Eerst het goede nieuws: een vaatwasser verbruikt niet alleen minder water maar is ook hygiënischer dan handafwas. Helaas is er ook een keerzijde aan de medaille. In tegenstelling tot bij handafwas verbruikt een vaatwasser ook elektriciteit. Verminder je verbruik aan de hand van deze 6 tips.

Verbruik verminderen

Tip 1. Zet de vaatwasser enkel op wanneer hij vol is

In tegenstelling tot bij handafwas, kunnen er bij een vaatwasser enkel de ingebouwde standaardprogramma’s worden gebruikt. Met andere woorden, als je de vaatwasser maar voor de helft vult, verbruik je twee keer zoveel energie, water en afwastabletten.

Een handig weetje: Nieuwe vaatwassers kunnen tegenwoordig zélf het programma aanpassen naargelang de vaatwasser vol of minder vol zit.

Tip 2. Spoel de borden niet

Het is een gewoonte van veel mensen om de borden eerst schoon te spoelen, en ze daarna in de vaatwasser te plaatsen. Doe dit niet want je verbruikt dan 2 keer water. Het is natuurlijk wel belangrijk dat je de borden leeg maakt, zodat er geen etensresten in de vaatwasser terechtkomen.

Tip 3. Gebruik de Ecomodus 50°C

De functie ‘Ecomodus’ staat bekend om zijn laag verbruik en is op de meeste vaatwassers terug te vinden. De vaatwasser draait dan voor een iets langere periode aan een temperatuur van 50°C. Als je deze functie niet hebt, vermijdt dan zeker de functie ‘snel wassen’. Dit verbruikt namelijk meer energie omdat de temperatuur van het water hoger moet zijn om de afwastabletten op te lossen.

Een handig weetje: De ecomodus is energiezuiniger, maar mindere efficiënt tegen ziektekiemen, bacteriën en virussen.

Tip 4. Reinig je vaatwasser

Voor sommige mensen is het niet vanzelfsprekend dat je de vaatwasser ook moet reinigen. Het is natuurlijk belangrijk om de filter waar de etensresten in worden opgevangen, proper te maken, dit best na elke wasbeurt. Voor de rest is het belangrijk om de vaatwasser om de drie maanden te ontkalken. Dit doe je door de vaatwasser te laten draaien met 1 liter azijn. Kalkresten kunnen er namelijk voor zorgen dat de vaatwasser maar liefst 10% meer verbruikt.

Tip 5. Gebruik een halve citroen

Door een halve citroen in een volle vaatwasser te leggen, ruikt je afwas gegarandeerd fris en zullen je glazen er zonder strepen uitkomen, ook op een lage temperatuur.

Tip 6. Energiezuinige vaatwasser

Als je binnenkort een nieuwe vaatwasser gaat kopen, kan je er best op letten dat deze energiezuinig is. Je kiest hier het best voor de A+ categorieën.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in