Aanbevolen partners

Logo Groupe Atlantic
Antargaz
bulex
Logo Bosch
Energie

10 tips om het stroomverbruik van je koelkast verminderen

Met deze tips kan je zélf je verbruik verminderen. 

De ontwikkelingen van koelkasten en diepvriezen staan niet stil. De nieuwste modellen staan niet enkel bekend om hun makkelijk gebruik en onderhoud, maar ook voor hun energiezuinigheid. Heb je een ouder toestel? Niet getreurd, met deze 10 tips kan je zélf je verbruik verminderen. 

 

Wat verbruikt je koelkast nu eigenlijk?

Iedereen kent het wel, de energielabels op koelkasten. Maar wat betekent die A+ nu concreet? Hoe meer plusjes, hoe beter. A+++ is dus erg energiezuinig en D een echte energievreter.

Je kan zelf het verbruik van je koelkast makkelijk berekenen. Het gemiddelde energieverbruik in kilowattuur (per jaar) staat vermeld op het energielabel van de koelkast.
Vermenigvuldig dit met de gemiddelde energieprijs van € 0,22 en je weet hoeveel je jaarlijks betaalt voor je koelkast verbruik.

 

Tip 1. Een opgeruimde koelkast

Stop je koelkast niet te vol. Als je alle producten in hun verpakkingen te dicht op elkaar stapelt, heeft je koelkast meer energie nodig om de producten koel te houden. Dit komt doordat de koude lucht niet voldoende kan circuleren. 

Een handig weetje: De koudste zone bevindt zich onderaan. Gebruik dit om snel bedervende voedingsmiddelen te bewaren.

Tip 2. Geen lege planken in de koelkast

Een té lege koelkast is ook slecht voor het verbruik. Je kan de lege ruimte opvullen met lege dozen of flessen. Een voor ¾ gevulde koelkast verbruikt het minst.

Tip 3. Ontdooi regelmatig je diepvriesvak

Het is geen geheim meer dat je meer verbruikt als er ijsvorming is in de de diepvries. Door een ijslaag van 3 mm gaat je diepvries verbruik al stijgen met maar liefst 15%. Hoe je het best je diepvries kan ontdooien lees je hier

Een handig weetje: Ontstof het zwarte rooster achteraan de koelkast of vriezer. Als er zich daar stof bevindt, produceert het toestel meer warmte. Hierdoor kan het verbruik stijgen met 30%.

 

Tip 4. Vermijd warmtebronnen

Het klinkt misschien vanzelfsprekend maar het is belangrijk om je koelkast niet naast een warmtebron te zetten. Naast een oven, radiator of in de volle zon is dus geen goede plek. Het is ook belangrijk om 10 cm tussen de koelkast en de muur te laten. Op die manier raakt de motor niet oververhit.

Een handig weetje: Als de temperatuur boven de 25°C stijgt kan je best je koelkast nog wat verder van de muur wegschuiven. Met zulke hoge temperaturen raakt de motor namelijk makkelijker oververhit.

Tip 5. Leg niet zomaar alles in de koelkast.

Sommige producten kan je best buiten de koelkast bewaren. Het gaat hier dan om conservenblikken of glazen bokalen met groenten. Ook tomaten, komkommers en aubergines bewaar je het best op kamertemperatuur.

Tip 6. Open de koelkastdeur zo min mogelijk

Als je minutenlang de koelkast openlaat omdat je bijvoorbeeld de boodschappen aan het uitladen bent, of aan het nadenken bent over wat je gaat klaarmaken, schiet je verbruik de hoogte in. Doe dit dus beter niet.

Tip 7. Laat warme gerechten eerst afkoelen

Laat warme gerechten eerst afkoelen en zet ze niet meteen in de koelkast of diepvries.

Tip 8. De juiste temperatuur 

Het is belangrijk dat de koelkast is ingesteld op de juiste temperatuur. De koelkast moet altijd tussen de 4°C - 6°C zijn en een diepvries - 18°C, nooit minder. Je kan dit makkelijk controleren met een thermometer.

Tip 9. Doe een test met een blad papier

Test of je koelkast goed is afgedicht. Sluit de koelkastdeur met een blad papier ertussen. Als je dit blad papier er niet makkelijk uitkrijgt is alles in orde. Als je geen weerstand voelt is ofwel de deur te zwaar geladen of de dichting beschadigd. Deze kan je dan vervangen.

Tip 10. Koelkast uitschakelen

Als je op vakantie gaat of voor langere periode niet thuis bent, kan je het best de koelkast leegmaken en uitschakelen. 

Een handig weetje: Zet de deur op een kiertje om schimmels te vermijden.

 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in