Aanbevolen partners

Logo Groupe Atlantic
Antargaz
bulex
Logo Bosch
Energie

9 stappen om je vriezer te ontdooien

Ontdooi je vriezer makkelijk en efficiënt.

De vriezer ontdooien is vaak een vervelend klusje, want waar moet je naartoe met al dat ingevroren voedsel? Toch is het heel belangrijk om dit regelmatig te doen want zelfs een flinterdunne ijslaag van 3 mm zorgt maar liefst voor 15% extra verbruik én het verkort de levensduur van je vriezer. Wij vertellen je hoe je snel & goed je vriezer kan ontdooien.

Stap 1. Kies een goed moment

Het is belangrijk om een goed moment uit te kiezen om je vriezer te ontdooien. Als je niet over een koelbox beschikt of niet genoeg plaats hebt in de koelkast, kan je best wachten met het ontdooien van je vriezer tot het buiten wat kouder is. Als je echter wel over een koelbox of plaats in de koelkast beschikt is het een goed moment de vriezer te ontdooien wanneer het wat warmer is. Dit versnelt namelijk het proces.

Stap 2. Maak je vriezer leeg

Haal alle etenswaren uit je vriezer en bewaar ze in een koelbox of in de koelkast. Als je deze niet hebt en het buiten wat kouder is, kan je ze ook even buiten leggen. Terwijl je de vriezer leegmaakt, kan je meteen ook de producten die je niet gaat gebruiken of die vervallen zijn weggooien.

Stap 3. Zet de vriezer uit

Trek de stekker uit het stopcontact of zet de vriezer uit door de uit-knop in te drukken.

Stap 4. Leg een dweil onderaan je diepvries

Als de vriezer uitstaat, kan je best onderaan de diepvries enkele dweilen of doeken leggen. Omdat het ijs gaat smelten gaat er water op de grond druppelen.

Stap 5. Kokend water

Neem een kookpot en vul deze met kokend water. Zet de kookpot in het midden van de vriezer en sluit de deur gedurende 10-20 minuten.

Stap 6. Maak het overgebleven ijs los

Nadat je de kookpot met kokend water uit de vriezer hebt gehaald, is het meeste ijs reeds verdwenen. Om de restjes los te maken, kan je best een houten spatel gebruiken.

Stap 7. Verwijder bacteriën en microben

Maak een mengsel van water, azijn en citroen en maak de vriezer hiermee schoon. Vergeet zeker de wanden en de dichting niet. Als je hiermee klaar bent, droog dan alles af.

Stap 8. Schakel de vriezer in

Steek de stekker opnieuw in het stopcontact of zet de vriezer weer aan. Als deze terug op temperatuur is, kan je de vriezer opnieuw vullen met de etenswaren.

Stap 9. Vermijd nieuwe ijsvorming

Controleer regelmatig de dichtingen van de vriezer en open hem niet onnodig. Vele vriezers zijn trouwens uitgerust met een alarmsysteem dat begint te piepen wanneer de vriezer te lang open is.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in