Wienerberger ziet heil in stimuleren renovatieprojecten

Gewijzigd op 27/02/2015 door TiM Vanhove

Uit een objectieve studie van KPMG in opdracht van Wienerberger blijkt dat het stimuleren van renovatieprojecten met een premie voor alle betrokken partijen een win-win kan opleveren. Vandaag kost de woonbonus de Vlaamse overheid 20.000 tot 30.000 euro per woning. In het geval van de aankoop van een bestaande woning vloeit dat voordeel eigenlijk naar de verkoper. De koper heeft er geen directe baat bij om zijn woning te renoveren. Aangezien de koper gezien de hoge kostprijs van ons vastgoed al tegen zijn limieten leent om de woning te kopen, blijft er geen marge om ze te renoveren.
 
In de veronderstelling die KPMG voor Wienerberger doorrekende wordt de woonbonus afgeschaft voor de aankoop van een bestaande woning. In ruil krijgen de kopers een premie van 10.000 euro voor de renovatie van hun woning. Die insteek blijkt heel wat voordelen op te leveren:
  • De kans is reëel dat Vlaanderen de Europese doelstelling haalt om de CO2-uitstoot tegen 2030 met 40% te reduceren
  • Vlaanderen haalt de Europese doelstelling om jaarlijks 2% (105.000 woningen) te renoveren
  • Met een premie van 10.000 euro bespaart de overheid 20.000 euro per project
  • De werkgelegenheid in de sector stijgt. Daaruit vloeien hogere RSZ-inkomsten voort en besparingen op de werkloosheidsuitkeringen voort
 
De slotsom van KPMG is dat de overheid hogere inkomsten genereert door de woonbonus in te ruilen voor een premie van 10.000 euro. Vandaag haalt de overheid 376 miljoen euro uit de inkomsten uit de woonbonus. Met de voorgestelde premie kan dat 1,05 miljard worden.

Onze bouwspecialisten

Folders over bouwwerken

Meer informatie op de website van deze bedrijven