Waarom een nieuwe woning kopen?

Gewijzigd op 12/01/2016 door TiM Vanhove

Het kopen van een voltooide nieuwbouwwoning is een vrij zeldzaam fenomeen in ons land. Wie nieuw bouwt, begint liefst met een leeg blad. Maar er zijn ook sleutel-op-de-deuraannemers en projectontwikkelaars die voltooide nieuwbouwwoningen verkopen. Het kopen van zo’n woning kan voordelen bieden.

Ontdek deze bouwbedrijven

Het kopen van een kant-en-klare nieuwbouwwoning is wezenlijk anders dan het kopen van een bestaande woning van enkele jaren oud. Omdat een nieuwbouwwoning nooit eerder bewoond werd, wordt ze onder het BTW-stelsel verkocht, net als ieder ander nieuw product. Dat betekent dat je op de woning 21% BTW betaalt, in plaats van registratierechten. In Vlaanderen bedragen die 10%, in het Brussels Hoofdstedelijk gewest 12,5%. Waarom zou je die meerkost dan toch willen betalen?
Appartement Eeklo
© Bostoen

Nieuwbouw = energiezuinig

Een nieuwe woning voldoet aan de meest recente wettelijke energie-eisen. Bij een bestaande woning is dat niet of minder het geval. Alleen woning van 10 jaar of jonger moeten aan de EPB-regelgeving voldoen. Bij deze huizen heb je een vrij correct E-peil. Bij oudere woningen heb je enkel de EPC-waarde die een verbruik per vierkante meter opgeeft. Dat verbruik zal nagenoeg altijd hoger liggen dan dat van een nieuwbouw. Na verloop van tijd verdien je dus de meerkost voor het verschil tussen BTW en registratierechten terug door de besparing op de energiekosten.
Kijkwoning Modula. Woningbouw Huyzentruyt
Kijkwoning Modula. Woningbouw Huyzentruyt
© Groep Huyzentruyt

Nieuwbouw = Snel verhuizen

Een nieuwe woning maakt het mogelijk snel te verhuizen, heel snel zelfs. Een bestaande woning vraagt doorgaans nog minimale inspanningen om ze woonklaar te maken: een kleine herstelling links of rechts, een nieuwe vloer. Bij een nieuwbouwwoning heb je die beslommeringen niet. Daar moet je hooguit muren verven of behangen. Maar dat doe je ook in de bestaande woning die je koopt.Wanneer het echt snel moet gaan: nagenoeg iedere sleutel-op-de-deurfirma of projectontwikkelaar heeft wel een kijkwoning of modelappartement. Met wat onderhandelingskracht kun je hen wel overtuigen om die woongelegenheid te verkopen. Eventueel zelfs bemeubeld.
Kijkwoning
© Blavier

Nieuwbouw = geen onderhoudskosten

Bij de keuze voor een nieuwbouwwoning weet je dat je nog enkele jaren gevrijwaard blijft van onderhoudskosten. Koop je een bestaande woning, dan calculeer je best in dat er op ieder moment een defect aan één van de technische installatie kan optreden of dat het ergens mis loopt met één van de gebouwonderdelen. Die vervanging of herstelling kost ook meteen een aardige hap geld.

Folders over sleutel-op-de-deur

Meer informatie op de website van deze bedrijven