Een hellend dak isoleren

Gewijzigd op 4/11/2014 door Ronny Van Engeland

Hoe je de isolatie van een hellend dak best aanbrengt, hangt af van de opbouw van je dak. Een spantendak isoleer je door isolatie tussen de spanten te plaatsen. Bij een gordingendak kan er isolatie tussen de kepers en tussen de gordingen. Het dak isoleren volgens het sarkingprincipe is eigenlijk bovendaks isoleren.

Onze dakspecialisten

Gordingen
Gordingen zijn horizontaal geplaatste balken, vaak in de muur gemetseld.
© Het Dakpaneel

Gordingendak isoleren

Hoe moet je een gordingendak isoleren?

 • Een eerste laag isolatie komt tussen de kepers. Maar omdat die laag niet dik genoeg is, plaats je daar best nog een laag isolatie over.
 • Plaats die tweede laag isolatie geschrankt, zodat je de naden en kieren van de eerste laag isolatie bedekt met een volgende laag isolatie. Dat voorkomt luchtlekken. Om het isolatiemateriaal goed te kunnen ‘klemmen’, en om de ruimte tussen de gordingen te verkleinen, kun je tussen de gordingen nog kleinere latten plaatsen. Je maakt dan een soort kaderwerk om het isolatiemateriaal op zijn plaats te houden.
 • Als alle isolatie op zijn plaats zit, breng je hierover een dampscherm aan. Hoe plaats je een dampscherm?
 • Voor het dampscherm komt de uiteindelijke binnenafwerking van de muren of het dak.

Isotec
© Isotec

Sarkingsysteem of sarkingdak

Sarking of sarkingdak verwijst naar het principe van de isolatie bovenop een bestaande dakconstructie of draagstructuur aan te brengen. Sommigen spreken ook van bovendaks isoleren.
 • Dit kan een manier zijn om een goede dakconstructie van een bestaand huis nog beter te isoleren. De dakconstructie en het eventuele onderdak kun je behouden. De isolatie moet dan wel van buitenaf op het onderdak worden aangebracht.
 • Vaak wordt bij deze werkwijze een harde isolatieplaat gebruikt. Zo krijg je een doorlopend isolatieschild zonder thermische onderbrekingen of koudebruggen. De plaat doet tegelijk ook dienst als onderdak.

Dak of zoldervloer isoleren?

Moet je het hellend dak wel isoleren? Dat hang af van hoe je de ruimte onder het hellend dak wilt gebruiken. Je kunt enkel de vloer isoleren, als je de zolder niet gebruikt. Je kan enkel het dak isoleren, als je de zolder wel gebruikt. Of dak en vloer isoleren, als je de zolder nu nog niet gebruikt maar later eventueel wel.
Verbouwen zolder
Een zolder biedt perfect ruimte voor een extra slaapkamer.
© Houtmeyers architecten

Zolder als leefruimte?

Als je de ruimte onder het dak, of de zolder, gaat gebruiken als leefruimte, bijvoorbeeld als slaapkamer, badkamer of misschien wel een studentenkamer of hobbyruimte, dan is het aangenaam als deze ruimte goed geïsoleerd is.
 • Dat zorgt voor een fijn leefklimaat: niet koud in de winter, niet te warm in de zomer.
 • Het dak zelf goed isoleren, met onderdak, isolatie en een goed geplaatst dampscherm, waarna je alles kunt afwerken met plaatmaterialen (gipskarton of andere materialen voor de binnenmuren), is dan de beste oplossing.
Verbouwen zolder
Een goed geplaatst onderdak volstaat om de zolder als extra bergruimte te laten fungeren.
© Houtmeyers architecten

Zolder als bergruimte?

Ga je de ruimte onder het dak als bergruimte gebruiken, waar je enkel spullen in opslaat die gewoon droog en vorstvrij moeten blijven? Dat hoef je een dak niet per se goed te isoleren.
 • Als er een goed geplaatst onderdak is, zonder kieren of naden, dan is de ruimte onder het dak voldoende beschermd tegen wind en regen.
 • Zorg er wel voor dat de vloer heel goed geïsoleerd is en dat je op die vloerisolatie begaanbare vloerplaten legt, eventueel houtvezelplaten of iets dergelijks, met voldoende draagkracht om spullen op te zetten.
 • Door de zoldervloer te isoleren, voorkom je dat de warmte uit de leefruimtes toch nog door zoldervloer en dak naar buiten gaat.
Verbouwen zolder
Het leggen van leidingen kan al handig zijn als je later de zolder in gebruikt wilt nemen.
© Houtmeyers architecten

Toekomstplannen voor de zolder?

Nu nog geen plannen voor de zolder maar in de toekomst wel? Als je alle opties wilt openhouden zodat je later de zolder alsnog kunt inrichten tot slaapkamer of leefruimte, dan is het wel handig dat de zolder toch geïsoleerd is. Maar omdat je die ruimte nog niet gaat gebruiken, hoef je die ook niet af te werken.

 • Kies er dan voor om dak en vloer te isoleren, zonder meteen de binnenmuren perfect af te werken.
 • De warmte in de leefruimtes onder de zolder gaat niet door de zoldervloer verloren. En de ruimte onder het dak blijft qua temperaturen binnen het aanvaardbare, zodat je de ruimte toch kunt gebruiken als dat onverwacht nodig is.
 • Als je toch aan het isoleren gaat, isoleer je best meteen alles, zo hoef je later niet nog eens te investeren of al die moeite te doen.

Folders over dakwerken

Meer informatie op de website van deze bedrijven