Aanbevolen partners

Logo Unilin - Isolatie, dakbedekking
Velux logo
logo Xella
Dakwerken

Vlaamse dakisolatienorm 2020

Ontdek aan welke dakisolatienorm je woning moet voldoen in 2020.

Sinds 1 januari 2020 is de wetgeving over dakisolatie in Vlaanderen verstrengd. Alle daken van zowel woningen als huurwoningen, die vóór 1 januari 2006 aangesloten zijn op het elektriciteitsnet, moeten aan de dakisolatienorm voldoen. Benieuwd naar de specifieke normen en verplichtingen rond het isoleren van daken? Lees dan zeker verder.

Wat is nu die nieuwe minimumnorm?

De dakisolatie die vanaf 2020 verplicht is, moet aan R-waarde of warmteweerstand van minimaal 0.75m² K/W hebben. Wat dat nu concreet wil zeggen? Het dak moet minstens voorzien zijn van ongeveer 3 - 4 cm isolatiemateriaal.

Een handig weetje: Als je een onverwarmde, onbewoonde zolder hebt waarvan de zoldervloer geïsoleerd is, geldt dit als een geïsoleerd dak. Ook als je energieprestatiecertificaat (EPC) lager ligt dan de grenswaarde die de Vlaamse regering heeft vastgesteld, voldoet de woning ook aan de dakisolatienorm.

De grenswaarde:

  • Voor een open bebouwing: 600 kWh/m²
  • Voor een halfopen bebouwing: 550 kWh/m²
  • Voor een gesloten bebouwing: 450 kWh/m² Voor een appartement: 400 kWh/m²

Wat als het dak deze norm niet haalt?

Sinds 1 januari 2015: Er worden een beperkt aantal strafpunten toegekend aan een woning als het niet aan de Vlaamse dakisolatienorm voldoet. Dit gebeurt tijdens een woningonderzoek door een wooninspecteur, vaak op aanvraag van de huurders.

Sinds 31 december 2017: Woningen waarvan geweten is dat ze een ‘niet of slecht geïsoleerd’ dak hebben, mogen niet meer verhuurd worden.

Vanaf 1 januari 2020: Nu worden er naargelang van de grootte van het dak, 9 tot 15 strafpunten toegekend.

Maar wat betekenen die strafpunten nu?

Door het toekennen van deze strafpunten kan een woning in aanmerking komen voor een ongeschiktheidsverklaring door de burgemeester. De eigenaars lopen ook het risico om een boete te betalen. De eigenaar mag zelf nog wel in het huis wonen, maar het is dan verboden om de woning te verhuren, totdat de isolatiewerkzaamheden zijn uitgevoerd.

Een handig weetje: Als het dak van een appartement niet aan de isolatienorm voldoet, worden er aan elk appartement evenveel strafpunten toegekend. Dit om ervoor te zorgen dat niet enkel de bewoner van de bovenste verdieping voor deze kosten moet opdraaien.

Voldoet jouw dak aan de minimumvoorwaarden?

Je kan hier het makkelijkst achter komen door een woningcontroleur of een vakman te laten langskomen. Zij kijken dan naar EPC en R-waarde, of ze inspecteren de isolatie. De isolatienorm kan soms ook aangetoond worden d.m.v. het bouwplan. Je kan ook zelf controleren of je dakisolatie voldoende functioneel is. Zo kan je erop letten of je vochtsporen of schimmels ziet, het heel koud of net heel warm aanvoelt op zolder. Een ander handig trucje is om naar je dak te kijken als het gesneeuwd heeft. Als je ziet dat de sneeuw op het dak bij bepaalde kamers gesmolten is en bij andere niet, dan zijn deze waarschijnlijk niet goed geïsoleerd.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in