Aanbevolen partners

Renson - Ventilatie, zonwering
Logo Sto NV
logo Xella
Bouwwerken

Zink: waardige dak- en gevelbekleding

Zink is een van de metalen die worden toegepast als dak- en gevelbekleding. Het materiaal biedt tal van voordelen.


Zinklegeringen worden al eeuwen gebruikt. In 1400 voor Christus maakte men in Palestina al voorwerpen uit zink. Later ontdekten India en China het metaal.
In de Westerse wereld leerden we zink pas kennen in 1746 toen de Duitser Andreas Marggraf het metaal ontdekte en het de huidige naam ‘zink’ toeschreef.
Vandaag wordt zink in verschillende toepassingen in de bouw gebruikt: de goten en regenwaterafvoer, dakbedekking en gevelbekleding.


Voordelen

Zink is een onderhoudsvriendelijk materiaal met een lange levensduur. Het is materiaal is daarenboven natuurlijk wat het 100 % recycleerbaar maakt. In Europa wordt dan ook 90% van het ‘oud’ zink gerecycleerd en hergebruikt.
Een andere troef van zink is dat het materiaal zich gemakkelijk laat bewerken (plooien, profileren, solderen,…) en dat het perfect bij iedere woonstijl aansluit.
Zink kan zowel voor gevel- als daktoepassingen worden gebruikt.
Last but not least biedt zink heel wat architectonische mogelijkheden zowel voor wand- als daktoepassingen. Zowel ronde als gebogen toepassingen zijn haalbaar.


Zink voor de gevel

Met zink kan je een deel van de gevel of een volledig volume een apart accent geven. Zelfs volledige woningen kunnen met zink worden aangekleed. Vooral bij renovaties van bestaande wanden die te kampen hebben met vochtproblemen,… kan de bekleding met zink een oplossing zijn.
Het materiaal is immers licht – waardoor geen zwaardere fundering vereist is – en laat toe om in bijkomende isolatie te voorzien tussen de dragende structuren.


Zink voor het dak

Zink kan als dakbedekking dienen vanaf een helling van 3°.
Er zijn vandaag mogelijkheden om het materiaal niet meer te moeten verluchten aan de onderzijde. Tot recent was dit nog verplicht. Die evolutie betekent dat er geen energieverliezen meer zijn langs de ventilatieopeningen. Er is ook geen risico meer op koude lucht of condensatie in de dakconstructie.

De onverluchte dakopbouw kan op 4 manieren gebeuren:

- Warm daksysteem op OSB platen
- Warm daksysteem op sandwichpanelen
- Warm daksysteem op minerale wol, PUR of PIR
- Warm daksysteem op cellenglas
In deze 4 gevallen dient zink gebruikt te worden met een beschermde onderzijde.

Het voordeel van zink als dakbedekking is dat de constructie heel compact is. Dit laat meer ruimte voor een betere thermische isolatie.


Gepatineerd zink

Na verloop van tijd zal zich op zink een donkere, zilverkleurige patineerlaag afzetten. Deze laag beschermt zink tegen de weersinvloeden en luchtvervuiling.
Je kan het zink ook krijgen in een geprepatineerde uitvoering. In dat geval kreeg het natuurlijke materiaal tijdens de productie deze beschermlaag al mee.


Zinken leien

Er bestaan vandaag ook al leien uit zink. Ze hebben hetzelfde uitzicht als een natuurlei, maar is iets groter. Een belangrijk voordeel is ook hier weer dat de zinken lei lichter is dan pannen en natuur- of kunstleien.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in