Aanbevolen partners

Renson - Ventilatie, zonwering
Logo Sto NV
logo Xella
Bouwwerken

Zero: klassiek metselwerk zonder voegen

Homogeen gevelvlak

Vooral in moderne architectuur wordt vaak naar homogene gevelvlakken gestreefd door de voegen te beperken. Tot hiertoe was dat enkel mogelijk met verlijmen of dunbedmortel. Nadeel van deze technieken is echter de hogere drempel om ze toe te passen, aangezien het geen klassiek metselwerk is.

Zero van Vandersanden brengt hier nu verandering in. De nieuwe gevelsteen laat toe om met klassiek metselwerk een homogeen geveluitzicht te krijgen, quasi zonder voegen. Door een uitsparing aan de bovenzijde van de gevelsteen verzinkt de mortelspecie voor een groot deel in de baksteen. Hierdoor krijg je een voeguitzicht van amper 4 mm. De stootvoegen tussen de stenen blijven open wat een betere ventilatie van de spouw mogelijk maakt.

Kantelmethode

“Het mooie aan Zero is dat de gevelsteen volgens de klassieke metselmethode verwerkt wordt", vertelt technisch adviseur Ivan d’Hanis. “De aannemer heeft ook hier een profiel, koord en truweel nodig. Het enige verschil met de plaatsing van een klassieke baksteen zijn de plaatsing van de mortelspecie en de kantelmethode. De mortelspecie wordt in de uitsparing van de gevelsteen geplaatst. Het komt erop aan feeling te krijgen met de juiste dosering in de steen. Vervolgens wordt de volgende steen aan de voorzijde op de onderliggende rij gedrukt en naar achteren gekanteld, waardoor de mortelspecie wordt aangedrukt. Eventuele resten kunnen aan de achterzijde worden weggeschraapt. De voorzijde van de steen blijft zo altijd proper. Er is dus nauwelijks of geen verschil met de klassieke manier van metselen.”

De uitvoeringsdetails op de werf, zoals het slijpen van de steen, het plaatsen van dilatatievoegen en de plaatsing van de vochtwering blijven hetzelfde als bij klassiek metselwerk.

Voordelen

Het formaat van de nieuwe steen werd aangepast naar 20,4 bij 10 bij 5 cm, zodat Zero in halfsteens verband vermetseld kan worden. Zero is momenteel beschikbaar in vijf kleuren uit het Vandersandengamma die frequent worden gebruikt in moderne architectuur. Maar op aanvraag zijn ook andere kleuren mogelijk.

Naast het strakke esthetische uitzicht, biedt Zero nog enkele andere voordelen. Zo is het systeem kostenbesparend aangezien er niet gevoegd dient te worden. Het resultaat is onmiddellijk zichtbaar. Door de afwezigheid van voegwerk zal de gevel minder snel verouderen.

Aannemers die voor het eerst met de nieuwe gevelsteen werken, kunnen ook uitleg krijgen van een technisch adviseur bij de opstart van de werf.

Meer info: Zero

Steenfabrieken Vandersanden heeft met Zero een nieuwe gevelsteen ontwikkeld om een strak gevelbeeld te creëren. Dankzij een uitsparing aan de bovenzijde krijgen de traditioneel gemetste stenen toch een voegloos uitzicht.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in