Aanbevolen partners

Renson - Ventilatie, zonwering
Logo Sto NV
logo Xella
Bouwwerken

Ytong cascowoning komt uitstekend uit luchtdichtheidstest

Een Ytong cascowoning in Veldhoven (NL) heeft een blowerdoor-test van Adviesburo Nieman uitstekend doorstaan. Het monolithische huis bleek ruimschoots te voldoen aan de Nederlandse Bouwbesluit-eis van 200dm³ per seconde: de score bedroeg 85,2dm³ per seconde. De combinatie van Ytong casco en Ytong Multipor gevelisolatie scoorde een Uc-waarde van 0,25 waar gangbare woningen 0,33 tot 0,4 scoren. De test werd op verzoek van Xella uitgevoerd.


De blowerdoor-test is ontwikkeld om de mate van luchtdichtheid in een gebouw te meten. Een bouwwerk wordt met speciale apparatuur op verschillende niveaus van onderdruk gebracht, waardoor een drukverschil met buiten ontstaat. Bij dit drukverschil wordt het aantal liters gemeten dat per seconde door luchtlekken naar binnen stroomt. Met rookbuisjes kan vervolgens worden nagegaan of en waar zich luchtlekken bevinden. De blowerdoor-methode is ontwikkeld door Adviesburo Nieman, een ingenieursbureau voor kwaliteitszorg en bouwfysica en een autoriteit in de bouwwereld. Het bureau is werkzaam voor opdrachtgevers van vrijwel alle disciplines in de bouw.

Monolithische, massieve bouw zoals met het Ytong cascosysteem biedt in tegenstelling tot traditionele bouwmethoden een zeer geringe kans op luchtlekken. Traditionele bouwmethoden met binnenmuur, buitenmuur en spouw zijn erg gevoelig voor luchtlekken door de grote hoeveelheid onderlinge aansluitingen. Het beperken van de lengte van deze aansluitingen door bijvoorbeeld het Ytong cascosysteem maakt een wereld van verschil. Een woning met een massieve schil is namelijk vanaf de basis al luchtdicht.

Massieve, luchtdichte bouw behoeft wel goede ventilatie om een ongezond binnenklimaat te voorkomen. Er wordt onderscheid gemaakt tussen natuurlijke toevoer met mechanische afvoer en gebalanceerde ventilatie. Bij natuurlijke toevoer komt de lucht binnen via ventilatieroosters die een gebruiker naar wens kan openen of sluiten. Gebalanceerde (mechanische) ventilatie functioneert daarentegen altijd, onafhankelijk van menselijke invloed, en de toe- en afgevoerde hoeveelheden lucht zijn exact afgestemd op de benodigde ventilatiecapaciteit.

Luchtdicht bouwen is volgens Adviesburo Nieman de manier om energie te besparen, het comfort te verbeteren en biedt de meeste mogelijkheden om het binnenklimaat in positieve zin te beïnvloeden. Daarbij is het wel belangrijk dat er veel aandacht wordt besteed aan het ontwerp en de zorgvuldigheid tijdens het bouwproces. Bijvoorbeeld bij het maken van kozijn- en deuraansluitingen.

Meer info: Ytong

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in