Aanbevolen partners

Renson - Ventilatie, zonwering
Logo Sto NV
logo Xella
Bouwwerken

Xella pakt uit met energievriendelijke wandoplossingen

Xella – producent van Ytong, Silka en YtongMultipor – heeft enkele innovatieve wandoplossingen uitgedokterd om het E- en K-peil van de woning gevoelig te verlagen. Hiermee speelt de fabrikant al in op de strenger wordende Vlaamse en Europese energie-eisen.


Op Batibouw 2011 stelt Xella onder meer volgende energiebesparende wandoplossingen voor:


De Silka Klimaatwand

De Silka Klimaatwand is een onzichtbaar koel- en verwarmingssysteem op basis van warmte- en koudestraling. Warm of koud water circuleert in een leidingensysteem dat is aangebracht in speciale, van een sleuf voorziene Silka blokken. Uit onderzoek blijkt dat straling voor het meeste comfort en de minste kosten zorgt. De volledige wand of vloer werkt als een radiator of koelelement. Door de hoge massa van Silka wordt de warmte in het materiaal opgeslagen en traag en gelijkmatig afgegeven.


Enkelvoudige wand in Ytong voor passiefbouw

Dankzij de hoge isolatiewaarde van het ruwbouwmateriaal Ytong slaagde Xella er al in om zonder de plaatsing van extra isolatie ver beneden de wettelijke isolatie-eisen te blijven. Ook voor de bouw van passiefwoningen - met een U-waarde van maximum 0,15 W/m²K - heeft Xella oplossingen uitgewerkt. Hiervoor kan je kiezen voor een enkelvoudige wandopbouw met Low Energy Ytong-blokken met een dikte van 50 cm. Samen met de binnen- en buitenpleister voldoet deze wandopbouw aan de isolatie-vereisten voor een passiefwoning.


Klassiek en passief met Ytong en E-brick

Wie een traditionele gevel verkiest voor zijn woning maar tegelijk wenst te genieten van de voordelen van een passieve constructie, kan onder meer kiezen voor de combinatie Ytong met E-brick gevelsteenstrips. De Ytong low energy blokken, in combinatie met de E-brick panelen, bieden een passiefwaarde van 0,15 W/m²K met muren die kunnen variëren tussen 40 en 45 cm dikte (al naargelang de gekozen combinatie) en eenvoudig op te bouwen zijn. De muur bestaat uit 2 lagen: Ytong + E-brick panelen. De PUR-isolatie is onderdeel van het E-brick-systeem.


Laagenergiebouw en passiefbouw met YtongMultipor

Sinds de lancering van de YtongMultipor- isolatieplaten is het nog eenvoudiger om zonder grote budgettaire inspanningen laagenergie- en ook passiefgebouwen op te trekken. Bij een laagenergiewoning ligt het isolatiepeil onder K26, bij een passiefwoning onder K15. Met de YtongMultipor -isolatieplaten in combinatie met Ytong- en Hebel-cellenbeton of Silka-kalkzandsteen kun je beide realiseren.
YtongMultipor wordt gebruikt voor het isoleren van buitenmuren langs binnen of langs buiten, zowel bij renovaties als bij nieuwbouwprojecten.
Indien je bij een renovatie de originele gevel wilt behouden, is isoleren van de binnenmuren vaak de enige optie. YtongMultipor is geschikt voor alle courante types massieve muren zonder dampscherm. De platen worden tegen de bestaande muren gekleefd en zijn daarna eenvoudig af te werken met een binnenpleister.


Meer info: Xella

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in