Nadenken over bouwen

Wat als er iets mis gaat met de architect?

Wat als er iets misgaat tijdens de samenwerking met een architect? We gaan dieper in op verborgen verbreken en contractverbreking tijdens of na een bouwproject.

Verborgen gebreken

  • Zichtbare gebreken moeten tijdens de bouwwerken en uiterlijk bij de voorlopige oplevering worden gemeld. Maar na die periode kunnen nog problemen opduiken. De architect blijft dan ook nog 10 jaar aansprakelijk voor de door hem gemaakte fouten in het ontwerp en voor fouten in de controle op de werf.
  • De aannemer van zijn kant is tien jaar verantwoordelijk voor de uitvoering van de werken en voor vroeger onzichtbare gebreken in de materialen en de verwerking ervan.

Contractverbreking

  • Als de voorontwerpen niet beantwoorden aan je verwachtingen, is het beter om de samenwerking al in dit vroeg stadium stop te zetten en de architect te vergoeden voor de geleverde prestaties
  • Wanneer de samenwerking na het ondertekenen van het contract wordt stop gezet, za je naast de geleverde prestaties mogelijk ook een schadevergoeding voor contractbreuk moeten vergoeden.
  • Bovendien zal je bij het verbreken van de overeenkomst een andere architect moeten aanstellen tot na de voltooiing van de werken.
  • Heb je tijdens de bouwwerken bedenkingen bij de werkwijze van de architect, dan kan je de Orde van Architecten hiervan op de hoogte brengen. De Orde behandelt deze klachten op een objectieve en discrete manier.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in