Aanbevolen partners

LOGO Huysman Bouw sleutel op de deur
Sleutel-op-de-deur

Waarom sleutel-op-de-deur bouwen?

Waarom sleutel-op-de-deur bouwen? Als je de vraag aan de SOD-firma’s zelf voor legt, krijg je steevast antwoorden in de vorm van kernwoorden als: vaste prijs, gekende uitvoeringstermijn, geen administratieve rompslomp. Maar welke voordelen biedt sleutel-op-de-deur bouwen nog?

Garantie

Het bouwen van een woning met één algemene aannemer is gebonden aan de Wet Breyne. Deze wet beschermt de bouwheer. “Zo geniet hij van garanties die zorgen dat je effectief krijgt wat je hebt besteld en betaalt. Wanneer je in eigen beheer bouwt met verschillende aannemers, dan zijn die garanties niet ingedekt door de Wet Breyne en moet je deze pijnpunten zelf uitklaren. Gebrek aan technische en wettelijke kennis spelen daarbij niet in het voordeel van de bouwheer,” motiveert Tatiana Fomenkova bij Bik Woningen.
“Daarnaast geldt ook dat je een voltooiingswaarborg krijgt,” vult men bij Unicas aan. “Als aannemer moeten we immers een waarborg stellen van 5% van de waarde van het gebouw en hier binnen 30 dagen na ondertekening van het contract een bewijs van leveren.” Zonder de borg kan de bouwheer de overeenkomst nietig laten verklaren.
Bostoen legt de lat nog hoger dan de eisen in de Wet Breyne en levert voor iedere woning een passiefhuiscertificaat af.

Eén aanspreekpunt

Een belangrijk deel van het comfort van het bouwen via de sleutel-op-de-deurformule zit in het feit dat je één aanspreekpunt binnen de firma krijgt. Daarmee ontzorgen de bouwfirma's u als klant. “Deze persoon beantwoordt al je vragen, houdt je op de hoogte van de vorderingen op de werf. Kortom, je mag rekenen op een professionele begeleiding,” geven Claudia Marchetta (Thuis Best) en Christophe Van Bever (Bostoen) aan.

Tijdswinst

“Zelf kun je onmogelijk zo snel bouwen als met een sleutel-op-de-deurfirma,” meent Claudia Marchetta (Thuis Best Woningbouw). Een sleutel-op-de-deuraannemer realiseert een doorsnee woning gemiddeld op enkele maanden. Zij kunnen dit hoge ritme garanderen omdat ze vaste afspraken hebben met onderaannemers. Als je in eigen beheer bouwt, is dit veel moeilijker.

Maatwerk

De tijd van de standaardplannen in de sleutel-op-de-deurbranche is lang achterhaald. Vandaag bouw je met een eigen architect en zelfs interieurarchitect als je voor sleutelklaar bouwen kiest. Zowat iedere firma drukt daar op. Danneels begeleidt de klant al van bij de aankoop van de bouwgrond. “Verder bieden we een heel gedetailleerd lastenboek met een nauwkeurige omschrijving van de materialen. In de afwerking gaan we zo ver als de klant ons vraagt. We bieden zelfs interieuradvies aan,” stelt Wim De Meyer.
Een zelfde verhaal bij Sibomat. “De klant kan niet alleen binnen de gewenste architecturale stijl bouwen, maar ook op maat van het gewenste comfort en energieniveau. Kortom, de klant is koning vanaf de eerste pennentrek,” vertelt Youri Van Daele.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in