Nadenken over bouwen

Waarom een nieuw Brussels voetbalstadion niet voor morgen is ... en ook niet voor 2020

Hoera! België kan meedingen naar een plekje tussen de 13 gastlanden voor het EK2020, want er komt een nieuw voetbalstadion in Brussel. Jawel, op Parking C, een immense vlakte die gewrongen ligt tussen de Brusselse Ring en de Romeinse steenweg ter hoogte van de Heizelpaleizen.

Blogpost

Als we nu in China of Vietnam woonden, durfde ik geloof hechten aan dat nieuwe stadion tegen 2020. Maar we leven in België. Dat kleine detail betekent een wereld van verschil in bouwprojecten. In de eerstgenoemde landen is de doorlooptijd voor een groot infrastructuurproject – denk daarbij aan een regionaal ziekenhuis – gemiddeld 2 jaar. In België kost het ons – houd u vast – gemiddeld 10 jaar om dat zelfde ziekenhuis te bouwen. Niet omdat onze aannemers lui of onbekwaam zijn. Neen hoor, onze burgers krijgen nogal veel inspraak van de overheid. Ze kunnen zelfs afgeleverde vergunningen aanvechten voor de rechter of zelfs de Raad van State, waardoor projecten niet alleen vertraagd worden, maar vaak terug naar af moeten. En die inspraak gebruiken onze landgenoten. Bewijzen zijn er in overvloed. Ik reik er enkele aan:

  • De Lange Wapper in Antwerpen – na een volksraadpleging ten Grave gedragen
  • De Noord-Zuidverbinding Limburg – geschorst door een zeldzame kever
  • U-Place – wel vergunning, geen vergunning, wel vergunning, …
In Brussel hebben zich onmiddellijk na het bekend raken van het nieuws al enkele belangengroepen gemeld. Gesteund door Vlaams Belang zullen ze doen wat in bovenstaande voorbeelden gebeurde. Kortom: obstakel 1 is een feit.

5 andere obstakels

Ben je geïntegreerd in de andere 5 obstakels waarom een nieuw stadion nog niet voor morgen is? Lees dan de blogpost van onze hoofdredacteur TiM Vanhove  'Een nieuw stadion voor Brussel… of toch niet?'

Auteur: TiM Vanhove - September 2013

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in