Aanbevolen partners

Renson - Ventilatie, zonwering
Logo Sto NV
logo Xella
Bouwwerken

W

Wang

De wang in bouwtermen duidt op de zijkant van een trap of dakkapel.

Wateren

Wateren pas je toe op houten balken. Om de schadelijke mineralen of zouten uit hout te halen, leg je ze in water.

Warmtekrachtinstallatie

Een warmtekrachtinstallatie of WKK is een installatie op basis van een Sterlingmotor, die zorgt voor de gecombineerde productie van elektriciteit en warmte.

Warmtekrachtkoppeling

Een techniek om tegelijkertijd warmte en elektriciteit op te wekken in één proces en dit op een brandstofbesparende manier. Op deze manier wordt 15 tot 20% minder brandstof verbruikt ten opzichte van de gescheiden productie van warmte en elektriciteit.

Warmtepomp

Een warmtepomp haalt warmte uit de natuur (water, grond, lucht) en waardeert die op tot een hogere temperatuur voor de verwarming van de woning of de aanmaak van sanitair warm water. Het is een milieuvriendelijk alternatief voor een klassieke verwarming.

Waterkracht

Waterkracht is energie die wordt opgewekt door gebruik te maken van een hoogteverschil dat water overwint of van de stroomsnelheid van water.

Weersafhankelijke sturing

Een weersafhankelijke sturing is een regeling die de keteltemperatuur stuurt op basis van de buitentemperatuur. Hoe lager de buitentemperatuur, des te hoger de keteltemperatuur.

Windenergie

Windenergie is energie die wordt gewonnen uit wind door gebruik te maken van een windturbine.

Windveer

Een windveer is eigenlijk een houten plank die je tegen de buitenste rij pannen plaats om het afwaaien van je dak te voorkomen.

Wp

Het elektrisch vermogen van zonnepanelen wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp) of kilowattpiek (kWp). Zonnepanelen met een vermogen van 1kWp leveren een vermogen van één kilowatt bij een loodrechte zonne-inval 1 000 Watt per vierkante meter.

Windturbine

een windturbine is een moderne windmolen. De windturbine zet de windenergie om in elektriciteit. De wind brengt de wieken in beweging. Deze wieken staan op een as die op zijn beurt een generator aandrijft, die voor de elektriciteitsproductie zorgt.

WKK

Zie warmtekrachtkoppeling hierboven.

 

Overzicht bouwlexicon

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in