Aanbevolen partners

Renson - Ventilatie, zonwering
Logo Sto NV
logo Xella
Bouwwerken

Voorlopig weinig hinder voor bouwsector door winterweer

De bouwsector in België heeft ondanks de huidige vriestemperaturen voorlopig relatief weinig hinder ondervonden van winterse omstandigheden. Dat zegt Bouwunie, de unie van het kmo-bouwbedrijf. De organisatie benadrukt wel dat het slechts om een tussentijdse balans gaat.


"De bouwbedrijven houden er wel rekening mee dat er iedere winter vorstdagen zijn. Ze zijn daar dus op voorbereid", zegt Anja Larik. "Die dagen worden dan doorgaans aangewend om binnen werk te verrichten of voor het onderhoud van machines."


Vorstdagen

Bovendien bleef de bouwsector in de meeste gebieden tot half januari bespaard van winterse toestanden. Sindsdien werden in zowat alle regio's wel al vijf tot tien vorstdagen geteld. "Maar in vergelijking met de voorbije twee winters ligt het aantal vorstdagen nog altijd relatief laag. Deze winter is dan ook veel zachter dan de twee vorige", zegt Larik. De voorbije twee jaar werd aan het eind van de winter afgeklokt op 30 tot zelfs 70 vorstdagen.

Larik waarschuwt wel dat het nog te vroeg is om te spreken van een 'goede' winter. "Er is immers ook volgende week nog sprake van vorst. Als de vriestemperaturen lang aanhouden, kan het natuurlijk nog keren", luidt het.

Bouwbedrijven zijn niet verplicht om het werk op vorstdagen stil te leggen, maar sommige taken zijn praktisch niet uitvoerbaar bij te koude temperaturen. De arbeiders die daardoor technisch werkloos worden, krijgen een vergoeding van het Fonds voor Bestaanszekerheid. Die komt bovenop de werkloosheidsuitkering.


Bron: Het Laatste Nieuws

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in