Nadenken over bouwen

Voordelen van bouwen met stro

Bouwen met stro ouderwets? Of enkel voor geitenwollensokken? Nee hoor. Strobalenbouw of gebouwen in stro hebben hun oorsprong in Nebraska, VS. Deze bouwwijze ontstond dankzij de strobalenpers die strohalmen tot balen perste. De oudste strohuizen zijn meer dan 100 jaar oud. Deze bouwwijze verdween, maar is terug in zwang sinds de jaren 1970. De snelheid en budgetvriendelijkheid van deze bouwmethode maken bouwen met stro ideaal voor jonge mensen. Maar ook de isolatiekwaliteit van stro is hoog. Een kennismaking.
 

Hoe bouw je met stro?

De strobalen worden vaak ingelijst in houten draagconstructies, waarbij de balen op elkaar gestapeld worden. De afwerklaag is een duurzame, dampopen pleister in leem en traskalk. De materialen zijn lokaal aanwezig, recycleerbaar, bio-ecologisch en milieu vriendelijk. Deze bouwwijze heeft een minimale voetafdruk en komt ten goede aan de natuurlijke omgeving.

Meer weten over bouwen met stro?

Lees ook:

Voordelen van bouwen met stro

  • Strobouw is geschikte voor ons gematigd klimaat omdat dit het comfort verhoogt dankzij goede thermische, akoestische en dampopen eigenschappen. Strobalen hebben een lambda waarde van 0,038 tot 0,060 wat leidt tot een goede besparing op uw verwarmingsfactuur.
  • Bovendien is de zongerijpte strobouwblok licht, sterk, natuurlijk en een goedkope secundaire grondstof van de graanteelt. Op deze wijze gaan de land- en bouwsector hand in hand vanuit een hernieuwbare economie gestoeld op de symbiose tussen mens, natuur, aarde en zon. Je hoeft je geen zorgen te maken over de levenscyclus van het gebouw.
  • Een belangrijk voordeel van strobalenbouw is de prijs. Strobalen zijn gemakkelijk aan te schaffen, omdat het product jaarlijks kan worden geoogst. Er is meer aanbod dan vraag. Stro, leem en hout zijn materialen die lokaal beschikbaar zijn en ondersteunen de lokale economie zonder al te veel transport. De bouwtechniek is eenvoudig en gebruiksvriendelijk. Het is uitermate geschikt voor zelfbouw met hulp van wat vrienden.
  • Strobalenbouw is brandbestendig dankzij de compressie van stro en leem aan de buiten,- en binnenzijde. Er zijn meerdere brandattesten beschikbaar. Schimmels of knaagdieren hebben ook geen kans dankzij de droge plaatsing, het natuurlijke waslaagje op de strohalmen en de leemafwerking.
  • De materialen gebruikt in strobalenbouw zijn warm en zorgen voor een gezellige sfeer.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in