Nadenken over bouwen

Vlaming bouwt veel te groot

Om de woonbehoefte van de Vlamingen in te vullen, moeten er in de komende vijftien jaar 300.000 nieuwe woningen bijkomen. “Maar tegelijkertijd blijven ongeveer even veel woningen onderbenut,” stelt architect Marijn van de Weijer in een doctoraatsthesis aan de UHasselt en KU Leuven.
Van de Weijer uit Leuven doctoreerde aan de universiteit van Hasselt met zijn thesis “Aanpassen, Vervangen, of Verwijderen?”. In zijn onderzoek maakt hij een evaluatie op van de ruimtelijke ordening in Vlaanderen.
Zijn oordeel is keihard, zo schrijven de Gazet van Antwerpen en Het Belang Van Limburg. 'Het Vlaams verkavelingsmodel botst tegen de grenzen aan', stelt hij. “Het ideaalbeeld van een vrijstaande woning, op een mooie lap grond, met een slaapkamer voor elk kind en met zicht op een natuurgebied, is gedateerd. De oude verkavelingswoning is te groot voor de nieuwe kleinere gezinnen.”

Wonen in cijfers

  • Tegen 2030 moeten er in Vlaanderen 330.000 huizen bijkomen. De huizenvoorraad groeit slechts met 1,2 procent per jaar.
  • De gemiddelde woning heeft hier een bewoonbare oppervlakte van 130 vierkante meter. In Nederland en de Scandinavische landen ligt dat rond 70 à 80 vierkante meter.'
  • 40 procent van de vrijstaande woningen zijn onderbenut (te veel kamers/slaapkamers voor het aantal inwoners)

Woning bijna twee keer groter

In De Campuskrant van de KU Leuven vergelijkt Van de Weijer de situatie met het buitenland. “Belgische woningen zijn erg groot ten opzichte van onze buurlanden. Een gemiddelde woning heeft hier een bewoonbare oppervlakte van 130 vierkante meter. In Nederland en de Scandinavische landen ligt dat bijvoorbeeld ronde 70 à 80 vierkante meter.”
Daardoor is de druk op de beschikbare ruimte veel te groot. En hoewel veel Vlamingen beseffen dat het zo niet verder kan, blijft de vrijstaande woning populair en is een oplossing volgens de architect niet voor morgen.
“Soms is een hele wijk neergooien en elders compacter bouwen objectief de beste keuze,” zegt hij. “Maar politici die ook maar voorstellen in die richting doen, plegen politiek zelfmoord.”
Hij vindt dat de overheid mensen moet stimuleren om te gaan wonen op plaatsen waar men werkt, of waar de kinderen schoolgaan.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in